BiH
0

Fočo: 2014. će biti konfliktna, ali bez promjena na društvenoj sceni

FENA
Salih Fočo
Salih Fočo
Za Bosnu i Hercegovinu u svakom slučaju 2014. godina bit će konfliktna i to s visokim intenzitetom konfliktnosti, kazao je Feni profesor sociologije i dekan na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Salih Fočo, komentirajući objavu britanskog magazina "The Economist" da BiH spada u red država kojima prijete veliki socijalni nemiri u sljedećoj godini.

Međutim, ono što je zabrinjavajuće da ti konflikati neće bitnije promijeniti stanje na društvenoj sceni, kazao je profesor Fočo.

Dodao je da "za to postoje dva faktora".

"Jedan je što će 2014. biti izborna godina i gdje će političke stranke kroz svoju aparaturu i politička nadvikivanja zamagliti socijalne i druge potrebe ljudi i time zapravo će na neki način umrtviti veliki dio egzistencijalno socijalnih zahtjeva koji će dolaziti do izražaja s velikim obećanjima uobičajenim za predizbone i izborne kampanje. Drugi razlog koji je otežavajući za BiH je ustvari taj da se veliki socijalni potresi neće desiti iz razloga što na prostoru BiH ne postoji socijalna kritična masa koja može biti nosilac promjena", kazao je Fočo.

"Naime, danas u BiH radništvo kao organizirana i snažna socijalna grupacija gotovo da ne postoji. Ona je atomizirana i podijeljena u entitete i etnicitete", dodao je Fočo.

Istakao je da "sindikati, pa čak i radnici iz Republike Srpske neće da podrže radnike u Federaciji BiH jer su atomizirani i podijeljeni".

"Isto se to dešava i sa studentima. I među studentima nema te kritične mase koja može biti značajan subjekt društvenih promjena. To je za BiH najveći problem", kazao je Fočo.

Naglasio je da "danas u BiH postoji jedino socijalna grupacija koja je najsnažnija u društvu, a to su penzioneri".

Njih je najveći broj, a oni po svojoj prirodi nisu skloni niti su u mogućnosti niti su zainteresirani za procese promjena. Oni su zainteresirani za status quo, odnosno za dobijanje penzija, kazao je Fočo dodavši da su "to ograničavajući faktori sa socijalnog aspekta koje promatramo i s aspekta konfliktnosti jednog društva".