Slučaj "Sejdić-Finci"
0

Füle čeka dogovor o prijedlogu promjena Ustava do ponoći

SRNA
U Evropskoj komisiji kažu da ne vjeruju suviše da će do kraja dana lideri političkih stranaka iz BiH izvršiti u Briselu preuzetu obavezu o prijedlogu promjene Ustava u vezi sa slučajem "Sejdić - Finci", javio je dopisnik Srne.

Evropski komesar za proširenje EU Štefan Füle i njegov tim čekaju do kraja današnjeg dana da vide da li će politički lideri u BiH predložiti promjenu Ustava, kako je bilo dogovoreno na junskom sastanku u Briselu, rekao je izvor blizak komesarovoj kancelariji.

U Evropskoj komisiji priznaju da su skeptični u vezi sa mogućnošću da vođe stranaka do ponoći podnesu prijedlog Predsjedništvu.

"Ako dogovor do ponoći ne bude postignut, u ponedjeljak, 3. septembra će se Füle oglasiti saopćenjem", rekao je izvor iz Evropske komisije.

Promjena Ustava, BiH kojom on treba da bude usklađen sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju "Sejdić-Finici", važan je korak za napredak zemlje na evropskom putu.

Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ i Srpska demokratska stranka /SDS/ dostavili su jučer u Parlamentarnu skupštinu BiH prijedlog amandmana na Ustav BiH kojim bi bila provedena odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", rečeno je Srni iz parlamenta BiH.

Stranka demokratske akcije /SDA/ danas je dostavila prijedloge svojih ustavnih amandamana parlamentu BiH, a HDZ i HDZ 1990 to su učinili 29. augusta.

Rasprava o predloženim amandmanima očekuje se nakon oktobarskih lokalnih izbora, a prije konačnog glasanja u parlamentu BiH o njima će se izjasniti i Narodna skupština Republike Srpske.

Naredna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za 6.septembar.