BiH
2

Finci ne vjeruje da će se uskoro implementirati odluka u predmetu Sejdić-Finci

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
"Jako mi je žao što su naši političari promašili još jedan datum, još jednu šansu da se završi implementacija odluke u predmetu Sejdić-Finci, da na taj način uputimo Bosnu i Hercegovinu ka Evropskoj uniji", kazao je Feni danas Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i jedan od apelanata u predmetu Sejdić-Finci.

Umjesto toga, dodao je on, zamijenili su implementaciju odluke partikularnim nacionalnim interesima misleći da na taj način postižu nešto za svoj narod.

"Rekao bih da neimplementacijom ove odluke sva tri konstitutivna naroda u BiH će izgubiti, odnosno neće ništa dobiti, a svi građani BiH će puno izgubiti, jer smo zaustavljeni na našem putu u EU i taj put je, za sada, 'na ledu' sve tamo do 2015. godine", kazao je Finci.

Na žalost, dodao je, to nam nije bilo obećano 2010. kada su sve političke stranke na izborima obećavale naš ubrzani put ka Evropi, a sve su do sada uradile da se od Evrope što više udaljimo.

"Žao mi je što je tako, ali se bojim da je to naša realnost", kazao je Finci.

Upitan da li očekuje da se nakon sutrašnje posjete komesara za proširenje i evropsku politiku susjedstva Stefana Fülea Sarajevu stvari počnu kretati naprijed kada je u pitanju implementacija odluke Sejdić-Finci, odgovorio je kako se boji da će naši lideri ponovo obećati neki sljedeći datum.

"Jednostavno, moram reći da sam vrlo skeptičan i više nisam nimalo optimista da će se ovo u dogledno vrijeme implementirati", kazao je Finci.