Sesija Kruga 99
137

Finci: Moramo stvoriti harmoniju suživota u našem Sarajevu

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Čini se da su se stekli uslovi da Sarajevo krene naprijed. Puno govorimo o našoj prošlosti, možda smo koji put i opsjednuti prošlošću, međutim došlo je vrijeme da gledamo i u budućnost, da gledamo kako dalje, kazao je Jakob Finci u nedjelju na sesiji Kruga 99 o temi "Nužnosti renesanse glavnog grada".

Po njegovim riječima, ima više načina kako Sarajevo može krenuti dalje. Prvi, najvažniji su ljudi Sarajeva, građani Sarajeva bez obzira da li su u ovome gradu 450 godina, 45 godina ili četiri i po godine.

"Vrijeme je da se građani Sarajeva ujedine i da padnu zidovi između onih koje zovemo "stare Sarajlije" i "nove Sarajlije", između onih koji su proveli rat u Sarajevu i onih koji su se izmakli od rata, a nakon rata nam se ponovo vratili. Sve to treba koristiti kao što treba koristiti i našu dijasporu koja, mada živi daleko, itekako cijelim srcem boravi idalje u gradu i u BiH", kazao je Finci dodajući da njihova pomoć može dobro da nam dođe.

Isto tako, dodao je, moramo uvijek imati na umu da je Sarajevo, u najmanju ruku, trosturki glavni grad jer je po našim ustavima Sarajevo je glavni grad države BiH, Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Finci smatra da "iz svega toga nema nikakve koristi nego samo određene poteškoće".

"Kad padne veliki snijeg nikad se ne zna koja je ulica gradskog nivoa, koja općinskog, koja kantonalnog, a koju bi trebala da čisti Federacija i onda se uvijek prebacuje odgovornost s jednog na drugog", kazao je današnji uvodničar sesije Kruga 99.

Istaknuo je da metropola kao što je Sarajevo mora biti i metropola kulture. On je podsjetio na institucije koje dugo postoje u Sarajevu, a kojih se država odriče. "Moramo se boriti za njihovu opstojnost i daljnji razvoj. To, na žalost, nećemo postići time što ćemo zaključati i zakovati vrata tih institucija nego moramo naći načina kako one mogu da opstanu", kazao je Finci novinarima prije početka sesije.

Po njegovim riječima, umjesto zida između nas, moramo stvoriti harmoniju suživota i zajedničku odgovornost za grad u kojem živimo i koji možemo učiniti boljim nego što je on danas. Upitan u vezi s prijedlogom nekih stranaka da on bude gradonačelnik Sarajeva, Finci je kazao da izbor gradonačelnika zavisi od političkog dogovora političkih stranaka.

"Ako bude došlo do ustavnih promjena onako kako se one predlažu, od 2016. će građani direktno birati gradonačelnika, kao što biraju i načelnike općina i tada će biti daleko jasnija situacija. A sada ta mogućnost da kao vanstranački kandidat budem gradonačelnik Sarajeva ostaje samo mogućnost i zavisi od dogovora političkih stranaka koje budu participirale u vlasti u Gradskom vijeću", kazao je Finci.