BiH
0

Finansiranje projekta "Podrška integralnom upravljanju slivom rijeke Neretve"

FENA
U Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 20. novembra bit će potpisan sporazum o finansiranju projekta "Podrška integralnom upravljanju slivom rijeke Neretve".

Sporazum će uime Vlade Federacije BiH potpisati federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Marinko Božić i ambasador Španije u BiH Jose Castroviejo y Bolibar i generalni koordinator Španske kooperacije s Balkanom Cristina Hernandez Gutierres, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Riječ je o projektu vrijednom 359.795 eura, čiji je period implementacije dvije godine (2006.-2008.). Korisnik projekta je Javno preduzeće za „Vodno područje slivova Jadranskog mora“ Mostar, a provodit će ga Tehnički ured za saradnju s Balkanom-OTC (sjedište u Sarajevu) i International Management Group-IMG (partner OTC-u u izvedbi projekta).

Sporazum predstavlja nastavak pružanja podrške Vlade Španije Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim integracijama. Radi se o podršci zaštite životne sredine, poboljšanju kontrole kvaliteta i kvantiteta glavnih rijeka u BiH.

Putem Španske agencije za međunarodnu saradnju i njenog Tehničkog ureda za saradnju s Balkanom, Vlada Španije je, do sada, finansirala projekte podrške u obnovi eko-sistema delte Neretve, te rijeke Bosne i njenih pritoka od 1,2 miliona eura.