Kadrovske igranke
73

Fikret Prevljak o imenovanju novog direktora TVSA: To je u fazi mirovanja

B. R.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Pitanje ko treba biti direktor Televizije Sarajevo (TVSA) je jedan od razloga neslaganja Stranke demokratske akcije (SDA) i njihovih koalicionih partnera. Predsjednika sarajevske SDA Fikreta Prevljaka pitali smo u kojoj je fazi proces razrješenja dužnosti trenutne direktorice i imenovanja druge osobe na ovu poziciju.
Prevljak nam je dao vrlo kratak odgovor.

"To je u fazi mirovanja. Nećemo mi nikoga drugog predlagati", rekao je za Klix.ba.

Namjera je bila da se kadar SDA Safet Kešo imenuje za direktora TVSA nakon što dugogodišnja novinarka Duška Jurišić bude razriješena te funkcije. Prevljak je također kratko komentarisao najavu predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da ova stranka neće podržati smjenu Jurišić.

"On to nije izjavio, koliko ja znam. To je u stanju mirovanja, pa ćemo vidjeti", kazao je.

Jasno je da SDA neće moći izvršiti kadrovsku promjenu na poziciji direktora TVSA bez podrške koalicionih partnera. Iz Demokratske fronte su također ukazali na to da neće podržati smjenu Jurišić. Najava da će se to desiti izazvala je reakciju javnosti. Brojne javne ličnosti i opozicioni političari su se usprotivili toj namjeri SDA.

Pitanje direktora TVSA nije jedino u vezi s kojim ne postoji saglasnost među vladajućima u Kantonu Sarajevo. Veliko je neslaganje između Demokratske fronte (DF) i SBB-a o nasljedniku Rusmira Mesihovića na mjestu ministra zdravstva. Za SBB je neprihvatljivo da to bude doktor Nijaz Štitkovac kojeg je predložio DF.