BiH
0

Ferijalci iz bivše Jugoslavije potpisali zajedničku Povelju

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Potpisivanjem zajedničke povelje ferijalaca iz Bosne i Hercegovine, svih zemalja s prostora bivše Jugoslavije te bh. dijaspore na Igmanu su završeni Ferijalni susreti na kojima se tokom tri dana okupilo stotinjak mladih osoba.

U zajedničkoj povelji apelira se na mir u svim dijelovima svijeta, za razrješenje konflikata u svijetu, jačanje međusobnog povjerenja, tolerancije, razumijevanja, međusobno pomaganje ljudi, razmjenu iskustava kroz razne kampove, te jačanje voluntarizma.

Rajko Živković iz Ferijalnog saveza BiH kazao je Feni da će zajednička povelja biti odaslana ferijalnim savezima država iz kojih dolaze potpisnici, a javnosti će biti dostupna na web stranici Ferijalnog saveza BiH.

Dogovoreno je da se ferijalni susreti ubuduće održavaju svake godine u nekoj od država bivše Jugoslavije, ali još nije precizirano mjesto održavanja narednih susreta.

Sudionici ovogodišnjih Susreta na Igmanu su, pod motom "Upoznaj domovinu da bi je više volio", evocirali uspomene na ranije susrete, pohode, logorovanja i zborovanja pripadnika te organizacije. U okviru susreta, u subotu u ponoć, upriličena je velika logorska vatra ispred hotela Feri na Igmanu, te odaslan poziv za nova druženja ferijalaca i ostalih mladih ljudi širom svijeta.

Organizator susreta ferijalaca je Ferijalni savez BiH, a osnovni cilj je međusobno upoznavanje, upoznavanje s historijskih vrijednostima zemalja i krajeva kroz koje prolaze i u kojima borave, te međusobno druženje i jačanje veza.