BiH
0

Federalno ministarstvo okoliša i turizma u povodu Dana planete Zemlje

FENA
Federalno ministarstvo okoliša i turizma u povodu objavilo je saopćenje za javnost u kojemu se govori o značaju planete i potrebi njenog očuvanja.

Uz sve teškoće koje proizilaze iz činjenice da je okolišna problematika i njezino rješavanje u nadležnosti entiteta, a ne na nivou države BiH, ali zato kontinuirano rukovođeni idejom-vodiljom Povelje o Zemlji da smo "uz svu veličanstvenu raznolikost kultura i običaja jedna ljudska obitelj i zajednica na Zemlji koja dijeli istu sudbinu", te da se "moramo povezati kako bismo stvorili održivo globalno društvo utemeljeno na poštovanju prirode...", nastojali smo da 'mislimo globalno, a djelujemo lokalno', navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma u povodu obilježavanja 22. aprila, Dana planete Zemlje.

U saopćenju stoji da je od 1998. do danas uspostavljeno Međuentitetsko tijelo za okoliš, donesen niz okolinskih zakona za FBiH i RS kao i provedbenih propisa koji su usklađeni s okolišnim direktivama EU, ratificirane globalne međunarodne konvencije iz domena zaštite okoliša a u toku je i procedura ratifikacije protokola iz Kyota i nekoliko drugih konvencija relevantnih za zaštitu okoliša.

Uz pomoć novca EU urađeno je ili je u toku više projekata, čiji je osnovni cilj da se, kroz institucionalno jačanje sektora okoliša, omogući razvitak cjelovite i usklađene politike za zaštitu okoliša kroz unaprijeđenu suradnju između dva entiteta i odgovarajućih institucija na državnom nivou, što predstavlja, između ostalog preduvjet za formiranje agencije za okoliš BiH.

Dan planete Zemlje je, stoji u saopćenju, dan preispitivanja postupaka kao i pogodan moment za razmišljanje o budućim postupcima u odnosima prema prirodi i okolišu.

U ovoj godini bit će urađena Federalna strategija zaštite okoliša sa svojim komponentama: Federalnom strategijom zaštite zraka; Federalnom strategijom zaštite prirode i Federalnom strategijom upravljanja otpadom i Federalna strategija upravljanja vodama.

Kao obveza BiH iz Konvencije Ujedinjenih naroda za bioraznolikost, u ovoj godini će biti završena Nacionalna strategija biološke i pejzažne raznolikosti s akcionom planom za Bosnu i Hercegovinu, čiji je nositelj izrade Federalno ministarstvo okoliša i turizma a u toku je i procedura na uspostavi četiri nacionalna parka na području FBiH.

Ideja o ustanovljenju Dana planete Zemlje potekla je od američkog senatora Nelsona, a prvi put je masovno obilježen na univerzitetima i u studentskim domovima širom Amerike 22. aprila 1970. godine. Od tada pa do danas, 22. april se širom svijeta obilježava kao Dan planete Zemlje, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.