Sastanak u četvrtak
0

Federacija neće još dugo čekati premijera

FENA
Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Borjana Krišto te potpredsjednici Mirsad Kebo i Spomenka Mičić na današnjem sastanku u Sarajevu dogovorili su se da u četvrtak obave razgovor s kandidatom za novog premijera Federacije Mustafom Mujezinović, izjavila je Feni potpredsjednica Mičić.

Kako je to jedan od prethodnih koraka, na pitanje kojim tempom se, prema njenoj procjeni, može odvijati daljnja procedura imenovanja novog premijera, Mičić je odgovorila da već zakazivanje razgovora upućuje na to da će se dalje stvari odvijati dobrom dinamikom, što bi moglo da znači da Federacija neće još dugo čekati na novog predsjednika Vlade.

Safet Softić, predsjedavajući Predstavničkog doma u Federalnom parlamentu, u kojem se vrši konačna potvrda imenovanja, jučer je od potpredsjednika Kebe imao naznake da bi odluka o imenovanju novog kandidata mogla biti potpisana danas u uredu predsjednice Krišto i upućena u parlamentarnu proceduru pa je stoga već za petak najavljivao mogućnost narednog zasjedanja Predstavničkog doma.

Međutim, u kontekstu današnjih događaja, on je Feni kazao da ne može prejudicirati mogući datum vanredne sjednice, već samo da će je sazvati čim iz ureda troje šefova izvršne federalne vlasti dobije odluku o imenovanju premijerskog kandidata.

Pitanje imenovanja novog premijera Federacije otvoreno je nakon 26. maja ove godine, kada je dosadašnji premijer Nedžad Branković tokom petog kongresa vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA), čiji je on kadar, obznanio da se odlučio na neopozivu ostavku.

Sutradan je to i službeno potvrđeno, a SDA je prije nekoliko dana za upražnjeno mjesto premijera kandidirala Mustafu Mujezinovića, nekadašnjeg guvernera Kantona Sarajevo i ambasadora Bosne i Hercegovine u Maleziji.