Prva nagrada "Prenju"
0

Federacija BiH dobila ekološku oznaku

FENA
Okončanjem procedure javnog natječaja i odabirom grafičkog rješenja ekološke oznake, Federacija Bosne i Hercegovine priključila se brojnoj obitelji europskih država koje sustavom dodjele ekološke oznake pridonose očuvanju okoliša, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Ekološka oznaka kao tzv. mekani instrument politike zaštite okoliša izravno je usmjerena na tržište s ciljem da krajnjem potrošaču pruži vjerodostojnu informaciju o ekološkim karakteristikama proizvoda.

Na javni najtečaj pristiglo je ukupno 57 šifriranih radova, a prva nagrada pripala je autoru rada pod šifrom "Prenj" koji je kao eko-oznaku predložio stiliziranu kombinaciju simbola jabuke i planete Zemlje koja objedinjava pojedinačnu simboliku jabuke i planete Zemlje s eko-sloganom "Prijatelj okoliša". Drugu nagradu Povjerenstvo za odabir grafičkog rješenja eko-oznake i eko-slogana dodijelilo je autoru rada pod šifrom "11-08-80" s eko-oznakom i sloganom "Čisto BiH", dok je treća nagrada pripala autoru rada "Cvijet" okoliša s istovjetnim eko-sloganom.

Sama dodjela eko-oznake temelji se na unaprijed postavljenim kriterijima koje propisuje Pravilnik o eko-oznakama i načinu upravljanja eko-oznakama,a dodjeljivat će se proizvođačima onih proizvoda koji imaju odgovarajuću kvalitetu sa stajališta zaštite okoliša tijekom cjelokupnog životnog ciklusa proizvoda i označava onaj proizvod koji u odnosu na srodne ili iste proizvode ima smanjeni utjecaj na okoliš. Eko-oznaka kao potvrda ekološke prihvatljivosti proizvoda dodjeljivat će se prema precizno utvrđenom postupku i uz sudjelovanje stručnjaka i javnosti.

Zbog činjenice da je ekološka svijest javnosti odlučujuća za promicanje eko-oznake s eko-sloganom, Federalno ministarstvo okoliša i turizma planira provesti javnu kampanju kako bi u javnosti zaživjela svijest o ekološkoj prihvatljivosti kao "dodatnoj kvaliteti" proizvoda koju jamči eko-oznaka Prijatelj okoliša, stoji u priopćenju.