BiH
0

FBiH: Potpisan prijedlog odluke o imenovanju nove Vlade, sutra sjednica u Parlamentu

FENA
Prijedlog odluke o imenovanju članova nove Federalne vlade potpisan je danas u uredu predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto u Sarajevu, izjavila je danas poslijepodne Agenciji Fena potpredsjednica FBiH Spomenka Mičić.

To je potvrdio i predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Safet Softić. Nakon što je o potpisivanju ove odluke obaviješten Parlament, Softić je za sutra u Sarajevu sazvao sjednicu Predstavničkog doma posvećenu imenovanju nove Vlade.

Spomenuti Prijedlog odluke potpisan je u uredu federalne izvršne vlasti i bez očekivane povratne informacije iz Ureda visokog predstavnika (OHR) o provjeri ministarskih kandidatura u pet resora buduće vlade, i to u resorima finansija, izbjeglica, obrazovanja, pravde i unutrašnjih poslova.

Prema ustavnoj proceduri, imenovanje Vlade FBiH potvrđuje Predstavnički dom Federalnog parlamenta, nakon što predsjednik FBiH uz saglasnost dva potpredsjednika donese odluku o njenom imenovanju.

U Federaciji BiH je formiranje nove Vlade posebno aktuelno jer ona treba da utvrdi i uputi u parlamentarnu proceduru konačni prijedlog federalnog budžeta za ovu godinu. Budžet mora biti donesen do 31. marta, kada prestaje da važi Odluka o privremenom finansiranju FBiH.

Još odranije odgovorni poručuju da ovaj rok neće doći u pitanje.

Ukoliko Predstavnički dom sutra potvrdi odluku o imenovanju, nova Federalna vlada bit će formirana za četvorogodišnji mandat nakon što je prošlo više od pet mjeseci od općih izbora u BiH.