BiH
0

FBI otkrio zavjeru terorista da u zrak dignu Holland tunel

FENA
Agenti američkoga Federalnog istražnog biroa (FBI) otkrili su zavjeru terorista da u zrak dignu Holland tunel koji povezuje New Jersay i New York, piše list Daily News navodeći izvore iz FBI-ja.

Od 11. septembra 2001. zvaničnici se plaše da bi tuneli i mostovi u New Yorku mogli biti meta terorista. Holland tunel, između Donjeg Manhattana i New Jerseya, jedan je od ključnih u gradu. Više od 34 miliona automobila godišnje prođe kroz njega. On bi mogao biti izazovna meta za teroriste.

Prema izvještaju lista Daily News, koji navodi izvore iz FBI-ja, navodni zavjerenici su opisani kao džihadisti koji žele podmetnuti eksploziv u Holland tunel.

Cilj je snažnom eksplozijom napraviti veliku rupu u tunelu koja bi, prema zamisli zavjerenika, trebala poplaviti Donji Manhattan, američki finansijski centar. Ideja je , kako kažu, inspirirana poplavama koje je u New Orleansu uzrokovao uragan Katrina.

Zvaničnici su za Daily News rekli da je navodna zavjera mnogo ozbiljnija nego plan sedmorice nedavno uhapšenih u Miamiju, koji su navodno planirali srušiti Sears toranj u Chicagu i zgradu FBI-ja u Miamiju. List citira zvaničnika koji kaže kako je "ovo odmaklo mnogo dalje od plana sedmorice iz Miamija".

Međutim, inžinjeri su za isti list izjavili da sama ideja zavjerenika ima puno manjkavosti, prvenstveno zbog toga što je Holland tunel u kamenoj podlozi ispod rijeke Hudson, i što je Donji Manhattan oko tri metra iznad nivoa mora.

Daily News piše da je zavjerenicima, navodno, obećan novac i druga pomoć od lidera Al-Qaide u Iraku Abu Mussaba al-Zarqawija prije nego što je ubijen u junu, ali nije jasno da li su je ikada dobili.

Zvaničnici sigurnosti su za Associated Press izjavili da su vlasti u Libanu, na američki zahtjev, uhapsile jednu osobu u vezi s navodnom zavjerom.

Jedan od dvojice senatora iz New Yorka, Charles Schumer, za CNN je izjavio da su zavjerenici uhvaćeni u ranoj fazi planiranja. Navodna zavjera otkrivena je tokom rutinskog provjeravanja Internet pričaonica koje koriste ekstremističke grupe.