BiH
53

Fahrudin Solak: Sve je spremno za neutralizaciju i uništavanje bombe u Bosanskoj Otoci

Piše: E. M.
Fahrudin Solak tokom današnjeg briefinga (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Fahrudin Solak tokom današnjeg briefinga (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Federalna uprava civilne zaštite danas je u Bosanskoj Otoci održala svoj posljednji briefing pred sutrašnju akciju neutralizacije i uništavanje avionske bombe koja je pronađena u naseljenom području u blizini centra grada.

Tokom današnjeg briefinga kojem su pored pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Federalne uprave civilne zaštite prisustvovali i predstavnici policije, vatrogasaca, lokalne civilne zaštite, mjesne zajednice te načelnik općine, definisane su sve aktivnosti koje će biti poduzete sutra u toku dana počevši od šest sati ujutro.

Detalj sa današnjeg briefinga (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Detalj sa današnjeg briefinga (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Direktor FUCZ, Fahrudin Solak, je kazao da su svi timovi koji će biti uključeni u sutrašnju akciju danas dobili zadatke te da je sve spremno za sutrašnje aktivnosti.

"Rasporedili smo timove FUCZ na desnu obalu rijeke Une, dok će pripadnici lokalne civilne zaštite biti raspoređeni na lijevoj strani. Policijski službenici će biti raspoređeni na drumskom saobraćaju na magistralnom putu M-14 prema Novom Gradu i Bosanskoj Krupi, a uz to će biti još raspoređeni i po gradu gdje će brinuti za bezbijednost domova", kazao je Solak.

Solak je kazao kako će se ujutro u devet sati u Bosanskoj Otoci aktivirati sirena za opću opasnost kada će i zvanično započeti početak operacije.

"Svaka kretnja će biti zabranjena u krugu od 350 metara od lokacije bombe, a ekipe će sa psima tragačima, pripadnicima policije i civilne zaštite obići šire područje kako ne bi niko od ljudi ostao. Ovom prilikom još jednom ih molim da prate upute civilne zaštite i policije", dodao je Solak u razgovoru za Klix.ba.

Fahrudin Solak (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Fahrudin Solak (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

U akciju će biti uključeno šest timova i to po dva tima iz Sarajeva, Livna i Bihaća.

U toku jutra bit će evakuisano oko 10.000 ljudi, koji će biti raspoređeni po školama, halama, hotelima, a veliki broj njih odlučio je biti kod svojih porodica.