BiH
0

Evropska unija izdvojila 600.000 € za podršku bh. turizmu

NINA
U okviru CARDS 2002/EU RED programa za podršku regionalnom ekonomskom razvoju u BiH, Evropska unija je osigurala fond bespovratnih sredstava za podršku razvoju turizma u BiH u visini od 600.000 eura, saopštila je delegacija Evropske komisije u BiH.

Delegacija EK je 9. augusta objavila javni poziv za prikupljanje prijedloga potencijalnih turističkih projekata za finansiranje.

Sredstva su namijenjena za razvoj i jačanje sektora turizma te promociju kulturnog i prirodnog naslijeđa, što će pružiti podršku kreiranju zapošljavanja u ovom sektoru i povećanju broja posjeta, stranih i domaćih turista bh. turističkim odredištima.

Turistički projekti, koji će biti podneseni na finansiranje, trebaju biti usmjereni na poboljšanje kvalitete usluga koje se nude turistima i podizanje kvalitete i broja turističkih atrakcija u različitim regijama u BiH, kao i razvoj turističkog tržišta i mogućnosti prodaje bh. turističkih proizvoda.

Iz Evropske komisije navode da bi prijedlozi projekata, po mogućnosti, trebali biti usuglašen s postojećim regionalnim i sektorskim razvojnim strategijama i planovima. Sektor turizma je, u regionalnim strategijama, identificiran kao jedan od prioritetnih sektora za kreiranje održive ekonomije, zahvaljujući značajnoj raznolikosti turističkih resursa diljem Bosne i Hercegovine.

Potencijalni korisnici ovih sredstava su vladine i "kvazivladine" turističke organizacije, nevladine organizacije i druga udruženja koja imaju vlasništvo ili vode brigu o turističkim odredištima, ovaj poziv se ne odnosi na privatne kompanije koje rade u turističkom sektoru.

Krajnji rok za podnošenje prijedloga projekata je 19. oktobar ove godine, a detaljni vodič za aplikante se može podići u Delegaciji Evropske komisije u Sarajevu, Dubrovačka 6, drugi sprat, kao i na Internet adresi www.delbih.cec.eu.int.