BiH
0

Evropska komisija s 2,5 miliona finansira zatvaranje deponije kod Trebinja

FENA
Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Zdravko Begović najavio je danas početak radova na zatvaranju divlje deponije "Obodina“ u neposrednoj blizini Trebinja.

"Zatvaranje i sanacija ove divlje deponije rezultat je saradnje koju ovo ministarstvo ima s Evropskom komisijom, iz čijih će se donatorskih sredstava finansirati ovaj projekt“, kazao je Begović na pres-konferenciji u Banjoj Luci precizirajući da će sanacija "Obodina“ trajati osam mjeseci.

Begović je rekao da je vrijednost projekta 2,5 miliona KM, a izvođenje radova je na javnom tenderu dobilo preduzeće "Integral inženjering“ Laktaši.

Sanacija divlje deponije "Obodina“ bit će provedena po vrlo visokim standardima kao i sancija divlje deponije "Barišića Strana“ kod Skender-Vakufa/Kneževa.

"Divlja deponija u 'Obodini' zatvoriće se i sanirati na isti način, tim prije što se nalazi na turističkoj tromeđi Trebinje - Dubrovnik - Herceg-Novi i pruža nimalo turističku sliku“, kazao je on

Sanacijom ove divlje deponije i izgradnjom regionalne sanitarne deponije za općine istočne Hercegovine, koja će se graditi na području Trebinja u okviru druge faze Projekta "Upravljanje čvrstim otpadom“ koji se finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke, prema Begovićevim riječima, postiće se puni efekt sanitarnosti u istočnoj Hercegovini.

Najavio je i da se do kraja ovog mjeseca očekuje potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Bosne i Hercegovine, odnosno entitetskih ministarstava nadležnih za zaštitu životne sredine i Svjetske banke, čime bi i zvanično započela druga faza u implementaciji Projekta "Upravljanje čvrstim otpadom“.

U sklopu te faze projekta koji se implementira na teritoriji BiH, planirano je da regionalne sanitarne deponije dobiju, osim Banje Luke i Bijeljine, koje su to ostvarile u prvoj fazi Projekta, u Republici Srpskoj dobiju još Trebinje, Derventa, Doboj, Prijedor i Zvornik.

"Tome treba dodati i regionalnu deponiju u Goraždu koja će imati međuentitetski karakter i koju će koristiti sedam općina iz RS-a, iz regije gornjeg Podrinja“, naveo je Begović.