Nove pohvale
58

Evropska komisija: Pozitivna dinamika BiH na reformskom putu se treba nastaviti

A. L.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Evropska komisija ponovo se oglasila o Bosni i Hercegovini, podsjetivši da je ove sedmice preporučeno Evropskom vijeću otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

"Bosna i Hercegovina je napravila impresivne korake naprijed, a pozitivna dinamika na reformskom putu treba se nastaviti", naveli su iz Evropske komisije.

Zaključili su da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Podsjetimo, u ponedjeljak je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila pred Evropskim parlamentom da će dati zeleno svjetlo našoj zemlji za otvaranje pregovora.

Von der Leyen je kazala kako je BiH u posljednjih godinu dana napravila najveći napredak u prethodnih 10 godina kada je riječ o našem EU putu.

Ona je nabrojala listu stvari koje smo uradili na putu ka EU, među kojima je usvajanje sporazuma sa Frontexom, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o sprećavanju pranja novca i finansiranje terorizma.

Upravo zbog tih pozitivnih procesa aktuelne vlasti koje je Von der Leyen pozdravila, EU će dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. No, nije istaknuto da li ćemo odmah nakon donošenja odluke 21. marta dobiti i datum Međuvladine konferencije na kojoj bi i zvanično ušli u pregovore.