Četiri grada
887

Eurofarm od ove sedmice kreće sa serološkim testiranjem pacijenata

E. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zbog trenutnog razvoja pandemije uzrokovane koronavirusom, poliklinika Eurofarm Centar u Goraždu dio kapaciteta stavila je na raspolaganje Kantonalnoj bolnici i Kriznom štabu BPK Goražde.

Prateći svjetske tokove vezano za testiranje pacijenata, Eurofarm od ove sedmice kreće sa serološkim testiranjima pacijenata na svim svojim lokacijama u Sarajevu, Goraždu, Visokom i Tuzli.

"Između ostalog, pomenuti test može otkriti pacijente koji su bili zaraženi koronavirusom, a i da nisu imali simptome", izjavio je Šukrija Huseinović, direktor poliklinike.

On ističe da je ta poliklinika sa bolnicom u Goraždu potpisala ugovor o saradnji i omogućilla razmjenu kadrova.

"Zahvaljujući tome vrhunski infektolog prof. dr. Nada Koluder, inače zaposlenica Eurofarma, od nedavno je angažirana u Kantonalnoj bolnici, što je značajno pojačanje za ovu bolnicu i kompletan tim ljekara tokom trajanja pandemije. Oslobodili smo i opremili jednu kompletnu izolacijsku sobu koja je ponuđena na korištenje bolnici, te ponudili i sve druge usluge uključujući i PCR testiranje Mikrobiološko-molekularne laboratorije", izjavio je Šukrija Huseinović, direktor poliklinike.

On dodaje da su u nastojanju da doprinesu borbi protiv ove bolesti i umanje posljedice daljeg širenje infekcije u populaciji poduzeli i niz drugih aktivnosti te da su u stalnom kontaktu sa nadležnim institucijama kako bi blagovremeno odgovorili u ovom vandrednim okolnostima.

"Na raspolaganju je i CT uređaj što će biti još jedan korak dalje u detekciji COVID-19 pneumonije kod klinički suspektnih slučajeva. Evidentno je da ova metoda omogućava rano otkrivanje potencijalne zaraze, što povećava mogućnost blagovremenog stavljanja pod nadzor pacijenata", pojašnjava Huseinović.