BiH
0

EUFOR: Oproštajna ceremonija u povodu odlaska generala Shirreffa

FENA
(Foto: Anadolija)
Britanski general sa četiri zvjezdice sir Richard Shirreff, dosadašnji operativni komandant EUFOR-ove operacije Althea i zamjenik vrhovnog komandanta Savezničkih snaga (NATO) u Evropi, boravi u oproštajnoj posjeti BiH u povodu završetka mandata, odnosno odlaska s dužnosti u martu ove godine.

Tim povodom, u utorak je u EUFOR-ovoj bazi "Butmir" (Sarajevo) upriličena vojna parada, kojoj je, među ostalima, prisustvovao i novoimenovani operativni komandant EUFOR-a general sir Adrian Bradshaw.

Obraćajući se sudionicima oproštajne ceremonije, general Shirreff izrazio je zadovoljstvo napretkom koji je BiH ostvarila na planu odbrambene reforme, odnosno ustroja Oružanih snaga BiH (OSBiH), ali i razočarenje što takav trend nije praćen i političkim napretkom u BiH, odnosno približavanjem evroatlantskim integracijama.

Podsjetio je da je Hrvatska je postala punopravna članica Evropske unije (EU) i NATO-a, te da su i Srbija i Kosovo, unatoč međusobnim razlikama, odlučni da se pridruže Evropskoj uniji, a da BiH pritom gubi korak na tom putu, pa čak ide unazad, što su, među ostalim, pokazale i aktuelne demonstracije građana.

General Shirreff je upozorio da bi nedavni neredi trebali biti poziv na buđenje bh. političarima, pozivajući ih da ulože dodatni napor radi prevazilaženja razlika i otklanjanja "kočnica" na putu BiH ka članstvu u evroatlantskim integracijama, te izražavajući spremnost i odlučnost EUFOR-a, EUSR-a, NATO-a i drugih međunarodnih organizacija da podrže takva nastojanja.

Pozitivnim je označio napredak koji je ostvaren na planu saradnje EUFOR-a, OSBiH i drugih bh. institucija u osiguranju stabilnog i sigurnog okruženja u BiH, te u profesionalnom osposobljavanju i obuci, kao i u vezi rješavanja viškova municije, oružja i eksplozivnih sredstava, pod energičnim vodstvom ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića i načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalmajora Ante Jeleča.

Naročito ohrabrujućim ocjenio je doprinos pripadnika OSBiH mirovnim operacijama u svijetu, koji na najbolji način predstavljaju BiH, uspješno se angažirajući u najtežim i najopasnijim opracijama poput ISAF-a u Afganistanu.

General Shirreff iskazao je zahvalnost pripadnicima EUFOR-a za njihovu bezrezervnu posvećenost, kao i njihovom komandantu generalmajoru Dieteru Heideckeru, "koji permanentno demonstrira profesionalnu izvrsnost, posvećenost misiji i snažnu opredjeljenost za ostvarivanje postavljenih ciljeva".

Riječima dobrodošlice sudionicima ceremonije obratio se komandant EUFOR-a generalmajor Dieter Heidecker, izražavajući zahvalnost generalu Shirreffu za izvanredno vodstvo na dužnosti operativnog komandanta EUFOR-a i energičnost iskazanu na planu unapređenja misije i koncepta osposobljavanja i obuke Oružanih snaga BiH.

Inače, oproštajna ceremonija, čiji je domaćin bio komandant EUFOR-a generalmajor Dieter Heidecker, a u kojoj su "rame uz rame" s pripadnicima EUFOR-a sudjelovali i pripadnici OSBiH počela je pozdravom zastavi, nakon čega je uslijedila smotra svečanog stroja te uručivanje prigodnih poklona i odlikovanja generalima Shirreffu i Heideckeru.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici nadležnih bh. institucija, uključujući ministra Osmića i generala Jeleča, kao i međunarodnih organizacija sa šefom Delegacije EU u BiH/EUSR-a ambasadorom Peterom Sorensenom i visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom na čelu, te članovi diplomatskog kora u BiH, brojni gosti i zvanice.

General Shirreff je na dužnosti zamjenika vrhovnog komandanta NATO-a za Evropu, a time i komandanta EUFOR-ove operacije Althea, od marta 2011. godine.

Novi operativni komandant general sir Adrian Bradshaw, koji je ranije bio na službi u BiH, preuzet će od generala sir Richarda Shirreffa dužnost zamjenika vrhovnog komandanta NATO-a za Evropu, a time i komandanta EUFOR-ove operacije Althea, u martu 2014. godine.