Catherine Ashton
0

"EU želi da vidi rješavanje otvorenih pitanja i reforme"

SRNA
Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja danas boravi u BiH, izjavila je da EU želi da vidi rješavanje otvorenih pitanja i da se uvjeri da su u BiH pokrenute sve potrebne reforme, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

"EU je jasno potvrdila svoju opredijeljenost za evropsku perspektivu BiH. Želimo da vidimo napredak BiH na tom putu, sa vladama formiranim na svim nivoima i funkcionalnim institucijama, posebno na državnom nivou. Želimo da vidimo rješavanje otvorenih pitanja i da su pokrenute sve potrebne reforme. Spremni smo da pomognemo BiH da krene naprijed", rekla je Ashtonuoči posjete Banjoj Luci i Sarajevu.

Ashton će se danas u Banjoj Luci sastati sa predsjednikom Republike Srpske  Miloradom Dodikom, a potom u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH.

Predviđeni su i susreti  Ashton sa predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom i predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem.

Iz Delegacije EU u BiH najavljeno je da će Dodik i Ashton dati izjave za medije u Palati predsjednika RS u Banjaluci u 10.00 sati, dok će novinari u Sarajevu biti u prilici da izjave dobiju nakon susreta Ashton sa članovima Predsjedništva BiH u 13.30 sati u zgradi Predsjedništva BiH.