BiH
0

EU razmišlja o smanjenju broja vojnika u BiH nakon izbora

FENA
Nakon izbora u BiH održanih u nedjelju, Evropska unija (EU) razmišlja kada bi mogla započeti s povlačenjim svojih 6.000 vojnika iz te zemlje, saopćilo je u ponedjeljak finsko predsjedništvo Unije.

Ministri odbrane zemalja EU, koji su se okupili u sjevernoj Finskoj, izrazili su nadu da će međuetničke napetosti splasnuti i da će novoizabrani vođe pronaći zajednički jezik u vođenju Bosne i Hercegovine nakon što međunarodnom protektoratu, uspostavljenom nakon rata, dođe kraj, javlja Hina.

Cilj je preobraziti vojnu misiju koju je EU 2004. naslijedio od NATO-a u misiju koja bi imala više civilni karakter i koja bi obavljala lakše zadaće policijskog tipa.

"Operacija EU-a već sada ima vrlo jak civilni element, pa ta preobrazba ne bi trebala predstavljati složeniji zadatak", rekao je glasnogovornik finskog ministarstva odbrane Jyrki Iivonen.

Prema njegovim riječima, konačna odluka se neće donijeti na dvodnevnom sastanku u Leviju, već se najranije može očekivati za šest mjeseci.

Evropska unija je u međuvremenu pozvala kandidate i stranke pobjednice nedjeljnih izbora u BiH da, u cilju probližavanja Uniji, ubrzaju potrebne reforme.