BiH
0

EU prijeti Beogradu i Sarajevu prekidom pregovora

FENA
Evropska unija je u ponedjeljak upozorila da bi pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom te s Bosnom i Hercegovinom mogli biti "prekinuti" ako te zemlje ne budu u potpunosti sarađivale s Haškim tribunalom (ICTY).

Ministri vanjskih poslova 25 zemalja članica EU "dali su bezrezervnu podršku porukama koje je nedavno Beogradu i Sarajevu uputila Evropska komisija da saradnja s ICTY-em treba biti potpuna ako žele da se pregovori o Sporazumu o saradnji i priključivanju ne prekidaju".

Srbija i Crna Gora te Bosna i Hercegovina ujesen su započele pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Uniji, što je prvi korak prema ulasku u Evropsku uniju, javlja AFP.

Ovaj sporazum predviđa i početak liberaliziranja trgovačke razmjene s EU, financijsku pomoć i progresivno usklađivanje zakona sa zakonima EU, ali postavlja i striktne uvjete kao što je puna saradnja s ICTY-em.

Ministri su pozvali Srbiju i Crnu Goru, kao i Bosnu i Hercegovinu da preduzmu odlučne mjere kako bi svi zločinci u bijegu, među kojima Karadžić i Mladić, bili što brže izvedeni pred sud", navodi se u saopćenju.

Ministri nisu postavili nikakav ultimatum Beogradu i Sarajevu za hvatanje Karadžića i Mladića.

U saopćenju ministri nisu napravili razliku između ova dva grada, ali je u stvarnosti jači pritisak na Beograd, gdje se krije Ratko Mladić, smatra tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn, osudivši "pogoršanje" saradnje Beograda s ICTY-em u posljednjoj godini, zaprijetio je u četvrtak prekidom pregovora sa Srbijom.

Ponovivši svoje riječi i u ponedjeljak, Rehn je kazao kako Srbiji ostaje "nekoliko sedmica više" da u potpunosti sarađuje s Haškim sudom, što znači do kraja marta, kazao je jedan evropski izvor koji je odbio da govori o ultimatumu.