BiH
0

EU finansira u BiH program za cjeloživotno učenje

FENA
Prve u nizu aktvnosti u okviru programa za cjeloživotno učenje i "mladi u akciji", koje finansira Evropska unija, bit će Konferencija i sastanak Stalne radne grupe za cjeloživotno učenje koje će se održati u srijedu i četvrtak, najavljeno je danas iz Ministarstva civilnih poslova.

U sastavu Stalne radne grupe su predstavnici obrazovnih institucija, a njen zadatak je priprema prijedloga za uspostavljanje državnih agencija za programe cjeloživotnog učenja i "mladi u akciji" te definiranje aktivnosti i mape puta za učešće BiH u ovim programima.

Bosna i Hercegovina je sa Evropskom unijom krajem 2006. potpisala i ratificiraala Okvirni sporazum o općim principima za učestvovanje Bosne i Hercegovine u Programima zajednice.

Ovaj sporazum omogućuje bh. inistitucijama i organizacijama učešće u Programima zajednice za cjeloživotno učenje i "mladi u akciji".

Program u oblasti cjeloživotnog učenja ima za cilj da se kroz cjeloživotno učenje doprinese razvoju zajednice Evropske unije.

Aktivnosti programa su razmjena učenika, studenata, nastavnika i osoba uključenih u obrazovanje odraslih. Program "mladi u akciji" je namijenjen mladima u starosnoj dobi od 13 do 30 godina.

Cilj mu je da kroz različite aktivnosti mladih izgrađuje profil građanina Evrope i da poveća doprinos mladih u izgradnji evropske zajednice. To je program koji između ostalog uključuje razmjenu inicijativa u sferi demokratskog društva, volonterske aktivnosti, izgradnju mreže među mladima radi razmjene informacija.

U januaru 2007. započeo je Projekt u partnerstvu između Ministarstva civilnih poslova BiH i Federalnog ministarstva ekonomije i tehnologije Njemačke.

Projekt se financira kroz EU CARDS program a implementira ga B.&S.U. iz Njemačke. Cilj projekta je raditi na pripremama neophodnih institucionalnih kapaciteta za učešće u programima cjeloživotnog učenja i mladi u akciji. Potrebni institucionalni kapaciteti su definirani odlukama EU.