Svjedoci potvrdili
0

"Eso Macić u logoru Čelebići ubio Milorada Kuljanina"

FENA
Svjedoci Tužilaštva BiH na suđenju za zločine na području Konjica izjavili su da je optuženi Eso Macić u logoru Čelebići ubio Milorada Kuljanina.

Svjedoci Janko Glogovac i Boško Gligorević ispričali su da su u maju 1992. godine iz sela Bradina kod Konjica odvedeni u nekadašnji vojni objekt Čelebiće i zatvoreni sa oko 200 osoba srpske nacionalnosti.

"Negdje početkom juna nas pet je izvedeno da obavi nuždu. Vidjeli smo da dolaze dvojica i čuli smo kako govore: 'J.... ćemo im majku'. Jedan je bio Esad Macić, a drugog nisam poznavao. Na vratima hangara prozvali su da izađe Milorad Kuljanin. Eso ga je pozvao", rekao je Glogovac.

Prema njegovim riječima, Kuljanina su potom natjerali da se valja u slivniku u kojem su obavljali nuždu, a potom mu je Macić naredio da ustane i ispalio rafal u njega.

"To je bila grozna slika. Bio mu je okrenut licem i rafalom mu je pucao u grudi, pa u vrat i lice... taj prizor kad se mozak i lobanja rasprskavaju", prisjetio se Glogovac, koji je ubijenom mladiću bio nastavnik u školi.

Macića, bivšeg pripadnika Armije BiH, optužnica tereti za učešće u ubistvu dva srpska civila u logoru Čelebići 1992. godine, kao i nanošenje teških povreda zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u sportskoj dvorani "Musala" u Konjicu.

Glogovac je rekao da su stražari njih petoricu poslije tri puta izvodili uz prijetnju da ne smiju reći šta se dogodilo već da navedu da je ubijeni pokušao oteti pušku stražaru i da je opalila tokom guranja.

Željko Ćećez, koji je bio među grupom koja je izvedena, kako je dodao svjedok, sljedeće jutro je ubijen.

Glogovac i Gligorević u sudnici su prepoznali Macića i naveli da ih je on fizički zlostavljao, što je, kako su rekli, bila svakodnevna pojava u Čelebićima.

"Esu Macića sam viđao kad je bio u smjeni. Imao je to nasilničko, bolje rečeno zlikovačko ponašanje. Nije bilo dana da nije nekog izmlatio kad je bio na smjeni", rekao je Gligorević, dodajući da je Macić dolazio i u Musalu, gdje je takođe premlaćivao zatočene.

Na pitanje odbrane, koja negira da je optuženi počinio ovo ubistvo, Gligorević je potvrdio da su Hazim Delić ili Esad Landžo skoro uvijek bili prisutni kad su zatočene izvodili na batinjanje.

Haški tribunal osudio je Hazima Delića, u početku zamjenika a potom i upravnika logora Čelebići, na 18, a Esada Landžu, stražara, na 15 godina zatvora, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja je 5. aprila.