Dolazi u 11:00 sati
4.7k

Erdoganov protokol za sutrašnju posjetu BiH: Obići će i mezar Alije Izetbegovića

N. V.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan sutra dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini prilikom čega je planiran sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, ali i privatni događaji poput svadbe kćerke Bakira Izetbegovića.

Prema protokolu, Erdogan mi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo trebalo da bude u 11:30 nakon čega odmah odlazi na mezarje u Kovačima gdje će posjetiti grob predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

U 13:00 sati, Erdogan će klanjati džumu-namaz u Baščaršijskoj džamiji koju će svečano i otvoriti. Riječ je o Havadži Durakovoj džamiji koju je restaurirala Generalna Direkcija Vakufa Republike Turske.

Za poslijepodne je rezervisan sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. U 17:30 će ga uz vojne počasti dočekati "vrhovni poglavari" BiH, a fotografisanje će biti organizovano ispred zgrade Predsjedništva. Zatim će, kako je najavljeno, sa Erdoganom na sastanku biti svetri člana u Svečanom salonu zgrade, a nakon čega će biti održana i radna večera u čast predsjednika Erdogana.

Osim ovih planiranih službenih posjeta, Erdogan u BiH dolazi i iz jednog privatnog razloga, a to je svadba Jasmine Izetbegović, kćerke Bakira Izetbegovića.

Erdogan bi nakon jednodnevne posjete, iz BiH trebalo sutradan da ode i u službenu posjetu Crnoj Gori gdje također ima nekoliko sastanaka.