Ministarstvo zdravstva FBiH
0

Epidemiološka situacija nove gripe za sada pod kontrolom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Epidemiološka situacija na području Federacije BiH u pogledu obolijevanja od gripe A(H1N1) za sada je pod kontrolom, konstatirano je u utorak na redovnom sastanku Koordinacionog stručnog tima Federalnog ministarstva zdravstva za praćenje pandemijske gripe A(H1N1).

Otkad se pojavio prvi slučaj oboljenja od nove gripe virusom tipa A(H1N1), 5. jula ove godine, pa do danas, na Institutu za mikrobiologiju KCU Sarajevo laboratorijski je potvrđeno 69 slučajeva infekcije virusom gripe A(H1N1), od čega je 66 inficiranih osoba s područja Federacije BiH, a tri s područja Brčko Distrikta.

U većini slučajeva se radilo o blagim oblicima oboljenja i nije bilo potrebe za hospitalizacijom, a do sada nije bilo životno ugroženih pacijenata. Na području FBiH uveden je aktivni epidemiološki nadzor koji podrazumijeva svakodnevno kontaktiranje kliničkih centara, bolničkih i drugih zdravstvenih ustanova radi prikupljanja svih potrebnih podataka u vezi sa epidemiološkom situacijom.

Na sastanku su, između ostalog, ažurirana i stručno-metodološka uputstva i algoritmi postupaka sa pacijentima unutar zdravstvenog sistema, uključujući preporuke za planove pripravnosti u zdravstvenim ustanovama u slučaju pojave većeg broja oboljelih, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Federalni i kantonalni koordinacioni stručni timovi svakodnevno koordiniraju aktivnosti i mjere koje se provode na terenu, a sve u cilju mobiliziranja i jačanja cijelog zdravstvenog sistema za što efikasniju borbu protiv gripe A(H1N1). Sve zdravstvene službe su u pripravnosti i prate situaciju na terenu te će ukoliko za to bude potrebe i prema ocjeni epidemiologa biti poduzimane i druge mjere,

Kako je iz Federalnog ministarstva zdravstva saopćeno, stanovništvu se preporučuju pojačane mjere lične i opće higijene a to su: prekrijte usta maramicom ako kašljete i kišete; papirnu maramicu odmah odložite propisno; redovito perite ruke sapunom i toplom vodom; provjetravajte prostorije u kojima boravite; izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta jer se tako može širiti virus; pojačajte higijenu okoline; antiviralni lijekovi se koriste isključivo i po preporuci ljekara infektologa.