Dr. Vesna Hadžiosmanović
0

Epidemiju HIV-a prati i epidemija straha

Sarajevo-x.com
U našem okruženju, zbog stigme i diskriminacije, neinformiranosti i nelagodnosti odlaska na savjetovanje i testiranje, zaraženi HIV-om su se otkrivali u kasnoj fazi bolesti, te je liječenje započinjano u uvjetima uznapredovale HIV bolesti, kaže infektologinja Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Vesna Hadžiosmanović.

Ističe da se zahvaljujući radu Centru za dobrovoljno, povjerljivo, savjetovanje i testiranje Kantona Sarajevo, posljednjih godina HIV-inficirani se detektiraju u ranoj fazi bolesti.

"Ova je veoma važno s epidemiološkog aspekta; prekida se lanac dalje transmisije infekcije, a direktnu korist imaju i HIV-inficirani, kojima pravovremeno administriramo antiretrovirusnu terapiju i profilaksu za oportunističke infekcije, što dovodi do produženja života, te poboljšava kvalitet njihovog života", ističe Hadžiosmanović.

Napominje da je epidemija HIV/AIDS-a praćena i epidemijom straha od ove bolesti, koji je zahvatio ne samo medicinske laike nego i zdravstvene radnike.

„Važno je znati šta je to rizik, a šta nije, kako se bolest prenosi a kako se ne prenosi, i važno je znati da se ne prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom. Stigma i diskriminacija samo dodatno podstiču širenje epidemije", poručuje ona.

Doktorica Hadžiosmanović koja radi sa pacijentima oboljelim od ove bolesti, savjetuje uzajamno vjeran odnos, upotrebu prezervativa (i pri oralnom spolnom odnosu), intravenoznim korisnicima psihoaktivnih supstanci savjetuje se upotreba jednokratnih igala i šprica, trudnicama se savjetuje testiranje na HIV.

Savjetovanje i testiranje preporučuje osobama koje često mijenjaju seksualne partnere, onima koji ne koriste prezervativ a imali su spolni odnos s osobom s rizičnim ponašanjem, osobama koje su razmjenjivale upotrebljavane igle ili pribor za vensko uzimanje narkotika, onima koji su imali spolno prenosive bolesti, povratnicima iz zemalja s visokom incidencom HIV/AIDS-a, te partnerima svih gore navedenih osoba.