USAID 3E i Caritas
0

Energetsko efikasna obnova 20 kuća

FENA
Predstavnici USAID-ovog projekt Ekonomija energetske efikasnosti (3E) i švicarski Caritas potpisali su danas Pismo obaveze o zajedničkoj implementaciji pilot projekta za energetsko efikasnu obnovu 20 kuća, deset u sarajevskoj i deset u tuzlanskoj regiji.

Pismom koje su u ime USAID 3E i Karitasa potpisali Mak Kamenica i Fuad Imamović, američka i švicarska organizacija su se obavezale donirati po 25.000 američkih dolara, dok će učešće vlasnika kuća ukupno iznositi do 100.000 dolara.

USAID 3E projekt će pokriti troškove materijala za izolaciju, dok će Karitas snositi troškove implementacije.

“Ovo je zasigurno projekt od kojeg svi imaju koristi: poboljšava se udobnost života stanovništva, a smanjuju troškovi grijanja za više od 25 posto. Sa druge strane, smanjuje se ispuštanje štetnih stakleničkih plinova u našu zajedničku sredinu”, istaknuo je direktor projekta USAID 3E Zoran Morvaj.

USAID-ov projekt Ekonomija energetske efikasnosti (3E) je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od javnog i privatnog sektora.

Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije.

Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži - u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu.

Mjere energetske efikasnosti je relativno lako provesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu.

Do danas je vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH, saopćeno je iz USAID-a.