Problem opasan po život
23

Energetska zajednica: BiH bez značajnog napretka u borbi protiv zagađenja zraka iz termoelektrana

B. R.
Termoelektrana u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Termoelektrana u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Energetska zajednica je istakla da je Bosna i Hercegovina među državama koje nisu ostvarile značajan napredak u borbi protiv zagađenja zraka iz termoelektrana.

Kako su saopćili, među tim državama su i Kosovo i Sjeverna Makedonija. Napomenuto je da su pred države postavljeni jasni uslovi kada je riječ o emitovanju štenih materija u zraku.

Energetska zajednica je podsjetila da je ostvarivanje ovih uslova, tj. usklađivanje s njihovom pravnom tekovinom ključno za smanjenje zagađenja zraka u energetskom sektoru, koje je izuzetno opasno po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo je istaknuto da nisu ispunili gornje granice koje se odnose na emisiju sumpordioksida, dušikovog oksida i prašine. Za Sjevernu Makedoniju je naglašeno da ima probleme s gornjim granicama sumpordioksida.

Energetska zajednica je poručila da države imaju rok od dva mjeseca da reaguju po ovom pitanju.

Podsjećamo, Energetska zajednica je više puta upozoravala na negativne posljedice termoelektrana po energetski sektor Bosne i Hercegovine, kao i na zdravlje građana te okoliš. Upozorenja su se odnosila i na planirane termoelektrane. Bosna i Hercegovina je među zemljama u kojima je zrak najzagađeniji na svijetu.