Pitanje okoliša
35

Energetska zajednica: Bh. termoelektrane krše pravila o zagađenju zraka

B. R.
Termoelektrana Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Termoelektrana Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Iz međunarodne nevladine organizacije za zaštitu okoliša BankWatch Mreža su saopćili da je Ministarstvo vijeće Energetske zajednice potvrdilo da Bosna i Hercegovina duže od pet godina nekažnjeno krši pravila o zagađenju zraka.
Riječ je o zagađenju zraka iz termoelektrana, a, osim Bosne i Hercegovine, spomenuta pravila krše Sjeverna Makedonija i Kosovo.

Ovom odlukom je potvrđena optužba koju je Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo u martu 2021., a odnosi se na osam blokova bh. termoelektrana koji su obuhvaćeni Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP), a koji nisu smanjili emisije sumpor-dioksida, azotnih oksida i lebdećih čestica u skladu sa graničnim vrijednostima utvrđenima NERP-om.

"Naše vlasti ne samo da su ignorisale obaveze u vezi sa definiranim graničnim vrijednostima za smanjenje zagađenja zraka iz termoelektrana, nego su svjesno prekršile i obavezu kažnjavanja zagađivača. Bh. vlasti su se obavezale da će kroz izmjene legislative usvojiti i primijeniti adekvatne kaznene odredbe za prekršioce graničnih vrijednosti utvrđenih NERP-om. Po svojoj ustaljenoj praksi, naše vlasti umjesto da štite interese i zdravlje svojih građana, nastavile su da štite svoje zagađivače", izjavio je Denis Žiško iz organizacije Aarhus Centar u Bosni i Hercegovini.

CEE Bankwatch analiza "Uskladiti ili zatvoriti" je i ove godine pokazala da su najozbiljniji problem emisije sumpor-dioksida. Kako su saopćili iz BankWatch Mreže, prošle godine, kao i u 2021., emisije sumpor-dioksida iz postrojenja obuhvaćenih NERP-om u Bosni i Hercegovini bile su skoro osam puta veće od dozvoljenih.

"Vlade iz regije su 2005. potpisale sporazum o osnivanju Energetske zajednice, uključujući obavezu primjene tadašnjih pravila Evropske unije o smanjenju zagađenja iz termoelektrana. Nakon skoro dvije decenije, potreba da se smanji zagađenje i poveća energetska efikasnost i održivi oblici obnovljive energije je veća nego ikad i treba sve uraditi dvostruko brže", napomenula je Pippa Gallop iz BankWatch Mreže.

Podsjećamo da je u nacrtu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP) Bosne i Hercegovine navedeno da neće biti novih energetskih postrojenja na foisilna goriva - ugalj i/ili plin.