Državni zastupnik
107

Emrić pozvao tužilaštvo da reaguje zbog Dodika: Nastavlja kršiti zakon, a počinio i novo krivično djelo

N. V.
Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić prokomentarisao je sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, kazavši da je Milorad Dodik na njoj nastavio kršiti zakon nepoštivanjem odluka visokog predstavnika, ali i da je počinio krivično djelo "napad na ustavni poredak" Bosne i Hercegovine.

"Prilikom obraćanja na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske predsjednik tog bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik je, vrlo opasnom i prijetećom retorikom predlažući protupravne zaključke i podstrekavajući poslanike na usvajanje nezakonitih i protuustavnih akata, direktno napao ustavni poredak Bosne i Hercegovine čime se osnovano sumnja da je počinio krivično djelo iz člana 156. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine Napad na ustavni poredak", poručuje Emrić.

On se zatim osvrnuo na Dodikove izjave o tome da Bošnjaci krše Dejtonski mirovni sporazum.

"U svom podstrekačkom obraćanju prema poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske radi napada na ustavni poredak, svrgavanja državnih institucija i rušenja izbornog sistema Bosne i Hercegovine Dodik direktno podriva i regionalni mir, stabilnost i sigurnost pozivajući Republiku Srbiju da jednostrano deklaracijom proglasi da ona više ne stoji iza Dejtonskog sporazuma. S obzirom na to da je Dodik u svom obmanjujućem maniru izjavio da je Srbija zemlja koja je garant Dejtonskog sporazuma, a što je potpuno pogrešan navod, pozivam ga da izvrši uvid u Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini u kojem je jedna od strana i potpisnica tadašnja SR Jugoslavija", rekao je Emrić.

Shodno tome, navodi da je Republika Srbija, kao pravna sljednica SR Jugoslavije, u obavezi poštovati suverenu jednakost strana potpisnica, te se u potpunosti pridržavati i izvršavati svoje obaveze kako je to utvrđeno Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i svim aneksima koji su njegov sastavni dio.

"Dodik i svi protagonisti njegove secesionističke politike moraju konačno naučiti da potpisnici Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, poznat kao Dejtonski mirovni sporazum, nisu narodi, kako on to zlonamjerno tumači, već tadašnje države: Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i SR Jugoslavija. S tim u vezi, njegova neosnovana i lažna konstatacija 'da su Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum' je vrlo opasna konstrukcija s umišljajem kojom optužuje Bošnjake i njima nameće nepostojeću krivnju, a sve radi opravdanja protuzakonitih i protuustavnih aktivnosti koje provodi on i njegove pristalice u Narodnoj skupštini Republike Srpske podrivajući i rušeći izborni i ustavni sistem Bosne i Hercegovine", kazao je Emrić.

Emrić navodi kako Dodik zapravo poziva na kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Predlažući da se deklaracijom 'uskršnjeg sabora' koji je dogovoren između Srbije i Republike Srpske, što god to značilo, proglasi 'da su Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum' Milorad Dodik ustvari poziva na jednostrano kršenje člana 1. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini kojim je određeno da će strane potpisnice tog mirovnog sporazuma u potpunosti poštovati suverenu jednakost jedna druge, rješavati sporna pitanja mirnim sredstvima i uzdržati se od bilo kakvih akcija putem prijetnje ili upotrebe sile ili na bilo koji drugi način, protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge države", naveo je.

S obzirom na, kako kaže, "ovu najavljenu konkretnu i direktnu antidejtonsku aktivnost", poziva države svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da upozore Republiku Srbiju na neprihvatljivost narušavanja političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te da "poduzmu konkretne aktivnosti radi sprječavanja Dodika u bahatom i nerazumnom političkom divljanju kojim ugrožava regionalni mir, stabilnost i sigurnost".

Pozvao je i Tužilaštvo BiH da reaguje povodom kršenja zakona.

"Uzimajući u obzir cjelokupne aktivnosti u organizaciji 11. i 12. posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske radi sprečavanja primjene, provođenja i izvršavanja odluke Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu pozivam Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da na osnovu člana 203a. Neizvršavanje odluka visokog predstavnika Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine hitno djeluje u skladu sa svojim nadležnostima jer je očigledno da postoji osnovana sumnja da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik udruženo sa drugim službenim osobama tog entiteta ne poštuje i sprječava provođenje Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a koju je donio visoki predstavnik Christian Schmidt 26. marta 2024. godine", zaključio je Emrić.