BiH
189

Emina Bičakčić dočekala Hillary 1996. u Tuzli, sada je podržava u utrci za predsjednicu SAD-a

Klix.ba
Emina Bičakčić je 1996. godine u Tuzli dočekala tadašnju prvu damu SAD-a Hillary Clinton, a danas joj pruža podršku tokom njene kandidature za američku predsjednicu sa željom da u budućnosti pomogne BiH.

Clinton je nakon završetka rata u BiH stigla u našu zemlju u martu 1996. godine kako bi između ostalog posjetila američke vojnike i podigla njihov moral. Nakon slijetanja na aerodrom u Tuzli, Clinton je na pisti dočekala tada osmogodišnja djevojčica Emina Bičakčić. Clinton ju je poljubila i poslušala pjesmicu koju je Emina napisala o miru u BiH.

Emina danas ima 28 godina i u Sarajevu radi kao ljekar, a Hillary je kandidatkinja za američku predsjednicu.

"Bilo je hrabro od nje što je došla, bila nam je čast što je to učinila kada niko nije želio doći u BiH i vidjeti kakva je situacija. Hrabar potez je i to što je povela svoju kćerku Chelsea", izjavila je Bičakčić.

Govoreći o bivšem američkom predsjedniku i suprugu Hillary Clinton, Billu Clintonu, Emina je rekla da je u njenim očima upravo on zaustavio rat te da je zbog toga bilo nevjerovatno iskustvo upoznati njegovu suprugu. Do tog trenutka je Emina, kao i ostali građani u BiH, provela mnogo vremena bez vode i struje. Granatiranja i snajperisti su bili konstantna prijetnja.

Intervju s Eminom je uradio američki novinar Josh Friedman, a na početku razgovora je govorila o teškom djetinjstvu.

"Bilo je to obično ratno djetinjstvo, bilo je interesantno. Za nas je bilo normalno da ne idemo napolje, da živimo u podrumima i da se plašimo granata i snajpera. To je bilo normalno djetinjstvo u Sarajevu". izjavila je Bičakčić.

Pjesmu je napisala na dan ratificiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu, a potom je uslijedio nevjerovatan slijed događaja.

"Moja porodica je gledala potpisivanje Dejtona na TV. Napisala sam pjesmu na očevoj pisaćoj mašini o predsjedniku Clintonu i njegovom utjecaju na mir u BiH. Porodica me je ušutkivala jer je mašina pravila buku, a kada sam završila, pjesmu sam pokazala majci. Ona je rekla da nije loša te ju je prevela na engleski i poslala Američkoj ambasadi u Sarajevu. Kasnije sam dobila poziv iz Ambasade, željeli su da se sretniem s ambasadorom. Razgovarala sam s njim, rekli su mi da žele da dođem u Tuzlu i pročitam pjesmu Hillary i Chelsea Clinton", rekla je mlada doktorica.

Iskustvo koje je doživjela u Tuzli nikad neće zaboraviti.

"Za dijete poput mene je bilo interesantno vidjeti vojnike, novinare, kamere, avione. Kada su stigle Hillary i Chelsea, pročitala sam im svoju pjesmu. Poljubile su me i to je bilo to. Hillary mi je rekla da joj se sviđa moja pjesma i da joj je drago što me je upoznala. Osiguranje je bilo na aerodromu, ali je i tada BiH bila nesigurna teritorija. Još uvijek se osjetio miris rata svugdje, ali je to za mene bilo normalno", kazala je Bičakčić.

Ona podržava Hillary te se nada da će pobijediti protivnika Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.

"Naprijed Hillary! To je sve što mogu reći. Uvijek su mi se sviđali demokratski kandidati, navijam za nju. Bit će zanimljivo vidjeti vidjeti ženu na čelu SAD-a, najveće sile na svijetu", dodala je Emina.

Sa Hillary od posjete Tuzli nije Emina nije imala direktnog kontakta.

"Kontakta nije bilo. Nakon sastanka u Tuzli dobila sam fotografije iz Bijele kuće s potpisom i porukom od Hillary. Dobila sam i zvanično pismo predsjednika Clintona", istakla je Bičakčić.

Ukoliko Hillary pobijedi, Emina se nada da će pomoći BiH i Balkanu.

"Želim da nam pomogne u ovom tranzicijskom periodu ka Evropskoj uniji, da pomogne da Balkan bude stabilniji, kao i da pomogne našu ekonomiju, da nas gurne u pravom smjeru u budućnosti. Potrebno je da naši mladi ljudi nađu posao u BiH, a ne da moraju ići u Njemačku i druge evropske zemlje. To je sada najvažnije. Nadam se da Hillary to može", završila je Bičakčić.