BiH
11

Elektroprivreda isključila struju GRAS-u, saobraćaj obustavljen

Piše: E. G.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Tramvajski i trolejbuski saobraćaj u Sarajevu je prestao raditi jer je, kako su nam rekli u GRAS-u, Elektroprivreda BiH isključila struju ovom preduzeću.

Ova informacija nam je potvrđena i u Elektroprivredi BiH. Poznato je od ranije da GRAS ima višemilionska dugovanja prema tom preduzeću.

Sindikalci u ovom javnom preduzeću su ogorčeni, a ponajviše građani koji su po kišnom vremenu ostali bez gradskog prijevoza. Predsjednik Sindikata komunalne privrede u GRAS-u Adnan Himzanija je kazao kako je za ovakvu situaciju kriva kantonalna vlast.

"Jasno je sada ko teroriše grad. Krenite od ministra saobraćaja Jusufa Bubice, koji nije u svom resoru našao mjesta da osigura novac za struju, sve je to išlo od naših plata. Sada smo došli u situaciju da nemamo struje, a najvjerovatnije neće biti ni nafte. Ovo je svjesno gašenje firme GRAS", kazao je Himzanija za Klix.ba.

Ministar Bubica upitao je da li je on kriv "zato što kradu sopstveno preduzeće, što štampaju lažne karte pa sebi novac stavljaju u džep, što im vozila troše hiljade litara na 100 km, te što nagomilavaju dugove".

"Po ko zna koji put GRAS zbog neizvršavanja obaveza i nedomaćinskog odnosa ne može platiti osnovne energente kojima pokreće vozila i sada građani plaćaju za to. GRAS je imao tri miliona KM duga prema Elektrodistribuciji i mi smo na sastanku dogovorili reprogramaciju duga na godinu i po, što je neuobičajeno jer Elektrodstribucija daje reprogramaciju samo na godinu, no preduzeće GRAS nije u stanju servisirati ni taj reprogramirani dug. Dobili su pismeno upozorenje od Elektrodistribucije da će im, ukoliko ne uplate dio duga, biti isključena struja i isključili su im jer nisu uplatili", rekao je Bubica za Klix.ba.

Dodao je kako se nada da će struja GRAS-u biti puštena u 15 sati kako je najavila Elektrodistribucija, a kako bi se građani mogli vratiti kući s posla, te da će odluke o idućim koracima biti donesene na sljedećoj sjednici Vlade KS.

U prostorijama Uprave GRAS-a bi uskoro trebala biti održana konferencija za medije, na kojoj će biti razgovarano o ovoj temi.