BiH
1

Direktor EPBiH: Tramvaji i trolejbusi neće proraditi do sutra

Piše: E. G.
Javni gradski prijevoz u Sarajevu neće proraditi do sutra, jer GRAS-u neće biti uključena struja, saopćio je direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Direktor Elektroprivrede i direktor GRAS-a Omer Hadžiomerović razgovarali su danas o novonastaloj situaciji i dogovoreno je da GRAS mora uplatiti bar tekuću fakturu u iznosu od 160.000 KM, što je uvjet za uključenje električne energije i za ponovno uspostavljanje tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja.

"Izvršena je obustava isporuke električne energije preduzeću GRAS zbog neprihvatanja sporazuma o izmirenju dugovanja koji smo im ponudili prošlog mjeseca i naravno zbog neizmirivanja tekućih obaveza koje su dospjele za ovaj mjesec. U augustu smo upozorili na ozbiljnost situacije i kantonalna vlada, resorni mirinstar i uprava GRAS-a su kazali da će prihvatiti sporazum prema kojem bi redovno otplaćivali tekuću ratu i jednu ratu prethodnog duga, kako bi ukupan dug sanirali do kraja iduće godine. Nakon uplate sredstava koja je doznačila Vlada GRAS-u, oni su prošli mjesec uplatili 500.000 KM i ovaj mjesec se oglušili na plaćanje tekuće rate. Menadžment GRAS-a jednostavno nije imao novac da izmiri tekuće obaveze koje iznose oko 160.000 KM na mjesečnoj osnovi", kazao je Grabovica.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

U Elektroprivredi ističu da moraju voditi računa o interesu te kompanije i voditi računa o naplati svojih potraživanja.

"Čim GRAS uplati 160.000 KM mi ćemo odmah priključiti struju. Oni su nama nudili da uplate 50.000 KM prije isključenja. Nakon isključenja ponudili su maksimalno što mogu, mada nisu baš djelovali optimistično. Nadam se da će tokom sutrašnjeg dana sakupiti tih 160.000 KM", rekao je Grabovica.

Prema njegovim riječima, Elektroprivreda je na vrijeme upozorila GRAS da će im isključiti struju. Grabovica kaže da je razgovarao u prošli utorak sa kantonalnim premijerom Suadom Zeljkovićem i obavijestio ga, ukoliko do ponedjeljka ne uplate ratu, da će struja biti isključena.

Osim toga, GRAS će morati naći način kako da isplati cjelokupan dug, napominju u Elektroprivredi. Prema sporazumu bilo je predviđeno da se dug od 2,9 miliona KM izmiri u 16 rata uz plaćanje tekuće fakture.

Elektroprivreda je danas također isključila struju preduzećima ZOI'84 i Hidrogradnja.