Dudin Hrid u Sarajevu
0

Električna centrala na listi nacionalnih spomenika

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na sjednici, održanoj od 1. do 4. decembra u Sarajevu, 14 novih dobara proglasila nacionalnim spomenicima BiH. Na sjednici je donesena i jedna neobična odluka, a to je da se nacionalnim spomenikom BiH proglasi električna centrale koja se nalazi na Dudinom Hridu u općini Stari Grad Sarajevo.

Ta je električna centrala izgrađena 1917. godine, a u rad puštena 1918. na kraju Prvog svjetskog rata. Jedan je od rijetkih primjera gdje je voda za centralu dovedena s jahorinskih izvora u dužini od 25 kilometara do postrojenja.

Korištena je ne samo za proizvodnju električne energije već i snabdijevanje grada vodom. Objekt je ocijenjen izuzetnim, sa značajem u regionalnim okvirima.

Radi njegove zaštite realizirani su i konstruktivni razgovori s Elektroprivredom BiH, koja se kao investitor obavezala da će centralu vratiti u prvobitnu funkciju, što će podrazumijevati obje njene namjene te je pretvoriti i u depadans muzeja tog preduzeća.

Razgovor s predstavnicima ovog preduzeća obavljen je i u vezi s planiranom izgradnjom male hidrocentrale Vranduk, neposredno uz drugu zonu zaštite Starog grada Vranduk.

Elektroprivreda se i u ovom slučaju obavezala da neće zanemariti aspekt zaštite kulturno-historijskog naslijeđa te da će realizirati Studiju o utjecaju na okoliš i naslijeđe na osnovu koje će Komisija dati svoje mišljenje i utvrditi dalje korake Dva zahtjeva za proglašenje dobara nacionalnim spomenicima nisu prihvaćena uz obrazloženje da ne ispunjavaju potrebne kriterije za takvo proglašenje. Riječ je o dvjema džamijama na području općine Gračanica (FBiH) - u Pribavi te Donjoj Lohinji.

Komisija je također Listu ugroženih spomenika BiH proširila novim dobrom, uvrstivši na nju kao 65. spomenik graditeljsku cjelinu - Utvrdu Vrnograč u Vrnograču, općina Velika Kladuša (FBiH).

Ta je srednjovjekovna utvrda u izuzetno ugroženom stanju, te joj prijeti i potpuni nestanak. Komisija je ovakvim proglašenjem ujedno dala prijedlog Vladi FBiH da pomogne u njenoj obnovi i zaštiti.

Predsjedavajuća Komisije Ljiljana Ševo istaknula je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da ovaj put od 14 dobara proglašenih nacionalnim spomenicima njih tri spadaju u pokretno dobro.

Riječ je o dvjema zbirkama umjetničkih djela koje se čuvaju u Muzeju Unsko-sanskog kantona u Bihaću (FBiH) - Jovana Bijelića i Dževada Hoze te fondovima i zbirkama JU Arhiva Tuzlanskog kantona u Tuzli.

Ostala dobra proglašena nacionalnim spomenicima su - grobljanska cjelina - Mezarje Velika drveta (Stari nišani) na Stupu u Sarajevu, arheološko područje - kasnoantička grobnica na svod i ostaci temelja sakralnog objekta (općina Donji Vakuf), arheološko područje Vašarovine, Priluka (općina Livno), grupa grobljanskih cjelina - Prahistorijski tumulusi, nekropole sa stećcima i nišanima u selu Sovići (općina Jablanica), te graditeljska cjelina - Utvrda Vrnograč u Vrnograču (općina Velika Kladuša).

Tu su i historijski spomenik - Banka na Obali (bivši objekt Filijale austrougarske banke u općini Stari Grad Sarajevo), historijsko područje - nekropola sa stećcima i Pravoslavna crkva cv. Kneza Lazara (grobna crkva kneza Vlada Bijelića u Vlahovićima, općina Ljubinje), graditeljska cjelina - Pravoslavna crkva Uspenja Bogorodice s nekropolom sa stećcima i starim kamenim nadgrobnicima (krstačama) u selu Drijenjani, Popovo polje (općina Trebinje), historijska građevina - zgrada Narodne (Centralne) banke u Sarajevu s pokretnom imovinom te historijska građevina - zgrada Oficirskog doma u Travniku.