Radni planovi
152

Eldan Mujanović pojasnio kako Vlada FBiH radi na suzbijanju korupcije i šta radi njegov tim

F. H.
Eldan Mujanović
Eldan Mujanović
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imenovala je Eldana Mujanovića, profesora fakulteta za kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu za predsjednika Antikorupcionog tima Vlade FBiH. O timu i planovima govorio je za portal Klix.ba.

Mujanović pojašnjava da je tim osnovan u aprilu 2016. godine pod ovim nazivom i sa ovim mandatom. Vlada FBiH je i prije toga donošenjem Opšteg plana za borbu protiv korupcije također uspostavila koordinacijski tim koji je pratio implementaciju akcionog plana.

"Vlada Federacije je tada i sada prepoznala svoju zakonsku obavezu da uspostavi jedno koordinacijsko tijelo koje će pratiti implementaciju strategije Akcionog plana za borbu protiv korupcije. Na državnom nivou postoji Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i on je donesen 2009. godine u okviru reformskih procesa. Osim što je uspostavio državnu agenciju, rekao je u članu 22 i 23 da će entiteti, Brčko Distrikt i kantoni uspostaviti svoja tijela za prevenciju korupcije," kaže Mujanović o zakonskim osnovama za djelovanje Antikorupcionog tima.

Tim ima zadatak da za nivo Federacije Bosne i Hercegovine priprema u ciklusima strategije i akcioni plan usaglašen sa državnom strategijom, da prati implementaciju planiranih aktivnosti u preko 100 federalnih institucija, organizacija, javnih preduzeća te da izvještava vladu FBiH šta institucije rade po pitanju implementacije tih planova.

"Važno je reći da tim u ovom sazivu od 2016. godine do danas održao 68 sjednica i ja sam naslijedio kolegu Seada Lisaka koji je nažalost preminuo na toj poziciji. Ostali članovi tima su nepromijenjeni, predstavnici nekoliko federalnih institucija, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Finansijske policije, Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, Ministarstva pravde FBiH, Ministarstvo rada i socijalne politike, taj tim koordinira aktivnosti svih federalnih institucija koje djeluju po akcionom planu i svojim planovima integriteta," pojašnjava Mujanović.

Kaže kako je imenovana kontakt tačka za svaku od preko stotinu institucija i koja komunicira sa timom i da institucije donose planove integriteta prema posebnoj metodologiji dizajnirani dokumenti koji identificiraju poslovne, pravne i druge poslove te detektuju koruptivne rizike, određuje nivo korupcije i planira sistemskih rješenja na redukovanju opasnosti od korupcije.

"Poenta je u sistemskom pristupu borbe protiv korupcije. Zamisao državnog koncepta borbe protiv korupcije je da na svim nivoima postoji strateški okvir za borbu protiv korupcije koja identifikuje sve probleme i planira aktivnosti na smanjivanju problema i ima koordinacijski mehanizam poput Antikoruptivnog tima i nadležnih koordinatora u institucijama koji onda u svojim institucijama prate implementaciju tih planova i izvještavaju tim o tome. Antikoruptivni tim to koordinira, usmjerava instruira po potrebi ako ima neko mišljenje da da, objedinjuje te informacije i izvještava Vladu FBiH i državnu Agenciju za borbu protiv korupcije," govori Mujanović.

Kako Mujanović kaže Antikoruptivni tim FBiH je radio veliki broj aktivnosti iako nije bio prisutan u javnosti, ali je činjenica da je imenovano skoro 100 koordinatora na nivou FBiH i da se redovno donose antikoruptivni planovi integriteta, koji su dosta obimni dokumenti koji detektuju tačke gdje se mogu javit koruptivna ponašanja i onda se djeluje i izvještava o tim tačkama.

"Zakonski zadatak antikoruptivnih timova je da imaju preventivnu funkciju i koordinacijsku funkciju. Timovi nemaju pravni osnov za istraživanje korupcije, ali saznanja koja dobiju prosljeđuje nadležnim institucijama. Antikoruptivni timovi nigdje u državi nisu ovlašteni da budu supstitucija niti surogat istražnim institucijama. Prema zakonu Antikoruptivni tim se bavi prevencijom korupcijom, identifikovanjem gdje se javljaju koruptivni rizici i smanjivanjem diskrecije ih uklanja. U radu tima se javljaju prijave o koruptivnom ponašanju i tim to u punom kapacitetu prosljeđuje nadležnim organima," podcrtava Mujanović ulogu tima.

Ponavlja kako Antikoruptivni tim nije pandan istražnim institucijama i ne posjeduje bilo kakve zakonske pretpostavke da se bavi istražnim aktivnostima. Bez zakonske regulative to se ne može raditi.