Problem i na putu ka EU
11

Međunarodni dan borbe protiv korupcije se obilježava i u BiH: Protestna šetnja, izvještaji...

N. V.
Korupcija u BiH i dalje na visokom nivou
Korupcija u BiH i dalje na visokom nivou
Međunarodni dan borbe protiv korupcije će biti obilježen i u Bosni i Hercegovini. BiH uzbunjivači će održati mirno okupljanje i protestnu šetnju pod nazivom "Marš za žrtve korupcije", a kantonalni Ured za borbu protiv korupcije je najavio obimnu analizu.

Ovaj dan je kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije prvi put obilježen 2004. godine nakon što su godinu ranije Ujedinjene nacije usvojile Konvenciju protiv korupcije.

Bosna i Hercegovina, s obzirom na to da su formirana tijela na svim nivoima vlasti, ima 13-14 timova koji se bore protiv korupcije, u pitanju su uglavnom ad hock, a ne profesionalizirana tijela, stoga za rad na otkrivanju korupcije nema dovoljno volje.

Državna Agencija za prevenciju i borbu protiv korupcije nema mogućnost kažnjavanja korupcije, a ni adekvatne načine otkrivanja iste s obzirom na nedostatak antikoruptivnih sistema u institucijama BiH. Osim što institucije ne usvajaju nužne zakone koji bi pomogli u detektovanju korupcije, na državnom nivou nikada nije donesen zakon o borbi protiv korupcije.

APIK je u proteklom periodu zatražio od svih tijela za borbu protiv korupcije u BiH da iniciraju proces revizije diploma za sve zaposlene u tijelima javne uprave, javnim institucijama, zavodima i slično, što je i uradio Antikoruptivni tim Vlade FBiH, ali i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom koji svoj izvještaj o koruptivnom djelovanju predstavljaju danas.

"Analiza antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru KS" obuhvata brojne nepravilnosti u radu javnih institucija iz oblasti javnih nabavki, sukoba interesa, imenovanja, krivotvorenja diploma, štetno potpisanih ugovora i slično. Šef ovog Ureda Erduan Kafedžić je kazao za Klix.ba da je situacija, kada su u pitanju javne nabavke, najgora u preduzećima KJKP Rad, Gras i Park, a da su štetni ugovori sklapani u oblasti zdravstva.

Izvještaj koji će predstaviti obiman je, ima 166 stranica i kako on kaže, u pitanju je kompletna analiza nepravilnosti na osnovu savremenih uređaja i baza podataka kojima raspolaže ured.

Osim što će biti predstavljen izvještaj, BiH zviždači će u 11 sati ispred Vječne vatre održati protestnu šetnju za sve žrtve korupcije. Namjera ovog mirnog okupljanja je skretanje pažnje građanima na dugogodišnji problem sistemske korupcije u BiH te podizanje svijesti o torturi, diskriminaciji, mobingu i disciplinskim postupcima protiv "uzbunjivača" kako bi ovakva praksa prestala.

Od Evropske komisije smo početkom ove jeseni dobili izvještaj koji kaže da smo još uvijek u ranoj fazi borbe protiv korupcije, a misija OSCE-a u BiH je objavila "Treći godišnji izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti" u kojem navode da je došlo do zatajenja krivično-pravnog sistema u pogledu srednje teških i teških koruptivnih djela. Sve ovo u konačnici nas dovodi do problema na našem euroatlantskom putu.