BiH
2.1k

Ekskluzivni video: "Provozajte" se prvi Sarajevskom obilaznicom!

Piše: Am. Dž.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dionica autoceste na Sarajevskoj zaobilaznici sutra će biti puštena u promet, a reporteri Klix.ba posjetili su ovaj novoizgrađeni dio autoputa.

Izgradnja ove dionice od velikog je značaja za Sarajevo i regiju jer je od sutra moguće putovati autocestom od Zenice do Vlakova i dalje u pravcu Mostara, bez ulaska u grad.

Zahvaljujući ovoj zaobilaznici u velikoj mjeri će se rasteretiti saobraćaj na ulazu u Sarajevo, a cestarina se neće naplaćivati.

Sarajevska zaobilaznica je trenutno najmoderniji dio autoputa u BiH. Na ovom dijelu autoceste u funkciju će po prvi put u BiH biti pušten i Inteligentni transportni sistem (ITS) koji će nadzirati saobraćaj na autoputu.

Najveća dozvoljena brzina na Sarajevskoj zaobilaznici iznosi 120 kilometara na sat, dok će u tunelima ograničenje iznositi 100 kilometara na sat.

Posredstvom kontrolnog centra Autocesta FBiH vozači će zahvaljujući elektronskim znakovima na Sarajevskoj zaobilaznici biti upozoreni da uspore zbog eventualnih nesreća na autoputu ili zbog izmjene vremenskih prilika koje mogu uticati na njihovu sigurnost.

Dionica je duga devet kilometara, a izgradnja je koštala 36,8 miliona KM.