BiH
108

U četvrtak svečano otvorenje autoceste na Sarajevskoj zaobilaznici

Klix.ba
Dionica autoceste Sarajevo sjever - Sarajevo zapad, na Sarajevskoj zaobilaznici, bit će puštena u promet u četvrtak, 26. juna.

Ova dionica poznata je i kao "lot 3 a" kojom će se povezati izgrađena autocesta sa dionicom u izgradnji Vlakovo - Tarčin s jedne strane i Sarajevo sjever - Zenica jug s druge strane, a puštanjem u promet ove dionice moći će se ići autocestom od Zenice do Vlakova, bez ulaska u grad Sarajevo.

Dionica je duga devet kilometara, a izgradnja je koštala 36,8 miliona KM. Novčana sredstva za implementaciju izgradnje Sarajevske zaobilaznice osigurana su iz vlastitih sredstava Javnog preduzeća Autoceste FBiH.

"Sarajevo kao najvažnije i najveće prometno čvorište u BiH ishodište je mnogim prometnim putovanjima koja će se od sada ostvarivati i preko autoceste na Sarajevskoj zaobilaznici, najznačajnijeg saobraćajnog infrastrukturnog projekta u posljednjih 30 godina. Nakon 10 godina, izgradnjom autoceste na Sarajevskoj zaobilaznici glavni grad BiH riješit će se ključni saobraćajni problem zagušenja na ulazima u grad", navedeno je u pozivu JP Autoceste FBiH koji potpisuje direktor Ensad Karić.

Zahvaljujući ovoj zaobilaznici u velikoj mjeri će se rasteretiti saobraćaj na ulazu u Sarajevo, a cestarina se neće naplaćivati.

Svečanost otvorenja bit će održana u četvrtak, 26. juna, na autocesti A1 u blizini vijadukta Vlakovo u 20 sati.