BiH
0

Ekshumacije u Prijedoru, Banjoj Luci i Srebrenici

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na području Prijedora i Banje Luke danas su nastavljene ekshumacije.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su na području Prijedora, na lokalitetu Baštine u Trnopolju, ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve i na lokalitetu Kozaruša u Mujkanovićima također su ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve.

Po njenim riječima, danas će u Banjoj Luci biti izvršena ekshumacija na gradskom groblju, gdje će biti ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve čiji identitet se pretpostavlja, ali će biti uzeti koštani uzorci da bi se DNK analizom potvrdio njen identitet.

„U svim ovim slučajevima pretpostavlja se da je riječ o civilnim žrtvama bošnjačke nacionalnosti stradalim na području Prijedora i Banja Luke '92. godine“, kazala je Čengić.

Posmrtni ostaci su prevezeni u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu gdje će biti izvršena sudskomedicinska obrada.

U toku naredne sedmice će biti nastavljene ekshumacije na području Prijedora i Bosanskog Novog.

Čengić je kazala da su na lokalitetu Poznanovići, na području Srebrenice, pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve za koju se pretpostavlja da je riječ o civilu srpske nacionalnosti.

Danas će se nastaviti pretraživanje terena i ekshumacija na ovom području.