BiH
0

"EKO Neretva" provodi projekt o nacionalnom parku Prenj-Čvrsnica-Čabulja-Vran

FENA
Ekološka organizacija EKO Neretva Jablanica provodi projekt pod nazivom "Upoznavanje javnosti o nacionalnom parku Prenj-Čvrsnica-Čabulja-Vran", saopćeno je iz te organizacije.

U saopćenju se navodi kako implementacija projekta počinje 1. aprila i trajat će šest mjeseci, a projekt finansira Federalno ministarstvo okoliša i turizma na osnovu javnog poziva.

"Zakon o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine predviđa stavljanje pod određenu zakonsku zaštitu vrijednih prirodnih područja. Ekspertna komisija UNESCO-a u junu 2001. godine predložila je listu posebnih vrijednosti prirodnih područja Bosne i Hercegovine u evropsku mrežu zaštićenih područja. U područja predložena od strane komisije UNESCOa su i planine 700 kilometara dugih Dinarida: Prenj, Čvrsnica, Čabulja, Vran te kanjon Neretve sa pritokama.

Prema dokumentu 'Razvojna strategija BiH' planirano je staviti pod zaštitu 15-20 % nacionalnog teritorija. U tom planu su i područja planina Prenj, Čvrsnica, Čabulja, Vran sa kanjonom Neretve i pritokama. Trenutno je svega 0,8 posto nacionalnog teritorija pod zaštitom", stoji u saopćenju.

Iz ove ekološke organizacije ističu kako najnovije aktivnosti pokrenute od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Vlade Federacije BiH, a to je donošenje Zakona o nacionalnom parku Prenj, Čvrsnica, Čabulja, Vran, idu u prilog rješavanja problema zaštite prirodnih vrijednosti.

"Ukoliko građani i lokalna zajednica, putem nadležnih institucija države, hitno ne provedu aktivnosti na zaštiti prostora Prenja, Čvrsnice, Čabulje, Vrana i kanjona Neretve postoji realna opasnost da ti prostori izgube atribute zbog kojih su svrstani u najvrjednija područja prirode u Evropi i u svijetu i osnovu održivog razvoja", stoji u saopćenju.

Problem, kako se navodi, neće i ne može biti u potpunosti riješen ako i javnost lokalnih zajednica ne bude kvalitetno upoznata sa svim vrijednostima prostora i razlozima za zakonsku zaštitu. Problem je prvenstveno ekološke prirode, ali se on takođe javlja i kao problem društvene, etičke, obrazovne, privredne i zakonske prirode.

"Projekt ekološka organizacija EKO Neretva provodi u dvije faze. Prva faza vremenski traje 4 mjeseca i u prvoj fazi ćemo upoznati javnost o vrijednosti prostora Prenja, Čvrsnice, Čabulje i Vrana. U drugoj fazi koja traje 2 mjeseca pružat ćemo informacije građanima o potrebi zakonske zaštite tih prostora. Informiranjem ćemo popularizirati primjenu pozitivnog zakonodavstva vezanu za zaštitu okoliša i prirodnih vrijednosti.

Nastojat ćemo ojačati svijest o potrebi zaštite okoliša. Projekt će se provoditi na prostoru i sa građanima općine Jablanica, a uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma", stoji u saopćenju Ekološke organizacije "EKO Neretva" Jablanica.