BiH
4

Egrlić: Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv Faruka Jašarevića

FENA
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Ahmet Egrlić i potpredsjednici, Bruno Bojić i Nemanja Vasić, podnijeli su krivičnu prijavu protiv Faruka Jašarevića, čije je vraćanje na poziciju generalnog sekretara Komore naložio Općinski sud u Sarajevu, presudom donesenom 1. novembra.

"Očekujemo da će nadležno tužilaštvo i sud u kratkom roku reagirati i donijeti ispravnu odluku, jer Faruk Jašarević koristi ovo vrijeme i uništava dokumentaciju koja može biti dokazni materijal na sudu", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinkoj komori BiH (VTK BiH) u Sarajevu predsjednik Komore Ahmet Egrlić.

Nakon što im je jučer bio onemogućen ulazak u prostorije VTK BiH, predsjednik i potpredsjednici su danas, kako su naveli, zaštitarskoj agenciji dali na uvid dokumentaciju Upravnog odbora (UO) i Skupštine Komore nakon čega im je ulazak dopušten.

Egrlić je kazao da je Jašarević smijenjen sa dužnosti generalnog sekretara VTK BiH krajem januara 2012. godine zbog neizvršavanja odluka i zaključaka Upravnog odbora (UO) VTK, nezakonitog i netransparentnog trošenja sredstava Komore, davanja netačnih i neistinitih podataka organima VTK od značaja za donošenje pravnih odluka, opstrukcija i blokada rada UO VTK.

Po njegovim riječima, nakon toga je Jašarević zatražio od Općinskog suda u Sarajevu da donese mjeru osiguranja za vraćanje na posao, ali ga je Sud odbio, a potom je, nakon redovne sudske procedure, donesena presuda u njegovu korist.

"Ne čekajući da odluka bude pravosnažna, jer ne može biti pravosnažna s obzirom da smo u roku uložili žalbu i sudski proces se nastavlja, Faruk Jašarević se stavlja iznad zakona, koristi vrijeme našeg odsustva iz VTK, nasilno, nezakonito ulazi u prostorije VTK, uzurpira prostor, plijeni pečate i pokušava rukovoditi Komorom na nezakonit način", dodao je Egrlić.

Povodom ove situacije u VTK, po njegovim riječima, bit će održana hitna sjednica UO VTK BiH, a vjerovatno će biti sazvana i hitna sjednica Skupštine Komore.

Egrlić je, između ostalog, naveo da je "suspendirani generalni sekretar Velibor Peulić navodno prenio ovlasti na Faruka Jašarevića", napomenuvši da je to urađeno "u noći, u tajnosti i nezakonito". Kazao je da je po odluci UO, v.d. generalnog sekretara VTK BiH Ivan Mandić.

Potpredsjednik VTK BiH Nemanja Vasić je kazao da je Velibor Peulić u procesu protv Jašarevića praktično svjedočio u njegovu korist. Također je naveo da je Peulić 12. novembra učestvovao u radu Upravnog odbora Komore, a da je dan ranije izvršio primopredaju dužnosti generalnog sekretara sa Farukom Jašarevićem.

Predsjednik i potpredsjednici VTK BiH istakli su danas da se tu radi o nizu krivičnih djela i napomenuli da su podnesene prijave nadležnim organima koji sada obavljaju svoj dio posla.

"Pozvao sam nadležne organe da ispitaju poslovanje VTK BiH u pogledu našeg imenovanja i utroška sredstava", rekao je Bojić dodajući da je pozvao Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), Finansijsku policiju FBiH - Odjel za privredni kriminal, Tužilaštvo BiH i ostale nadležne institucije.

Bojić je istakao da predsjednika i potpredsjednike VTK BiH bira Skupština Komore i da ih jedino ona može razriješiti dužnosti, a da to nikako ne može uraditi generalni sekretar.