BiH
217

Egipćani u BiH digli glas protiv masovnih ubistava u Kairu

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Više od 150 osoba okupilo se danas pred sjedištem Ambasade Egipta u Sarajevu u znak protesta protiv krvoprolića u toj zemlji, javlja reporter portala Klix.ba.

Pripadnicima egipatske dijaspore u BiH pridružio se i veliki broj građana naše zemlje, a na protest su donijeli zastave Egipta, fotografije predsjednika Muhameda Mursija, kao i fotografije izmasakriranih tijela na ulicama Kaira. Uz parole na arapskom, engleskom i bosanskom jeziku "Živjela demokratija", "Dole Izrael", "Dole Amerika", "Volimo Mursija"..., uzvikivali su i tekbire.

U toku protesta odlučeno je da se, na preporuku reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, klanja dženaza u odsustvu šehidima koji su poginuli proteklih dana u Egiptu.

Egipatska dijaspora osuđuje brutalne napade na mirne demonstrante, koji su se desili 14. augusta i poručuju da je ovaj čin doveo do 2.000 ubistava i više hiljada slučajeva ranjavanja.

"To je masovno ubistvo egipatskog naroda. Vojska je izvela vojni udar, oni su spremni zapaliti cijelu državu kako bi zadržali vlast u svojim rukama", poručeno je sa današnjeg skupa.

Glasnogovornik egipatske dijaspore Yasser Lila je rekao da su njihovi predstavnici razgovarali sa egipatskim ambasadorom u BiH i da on načelno osuđuje ove događaje.

"Mi ne očekujemo samo osude, već i ostavke ambasadora i predstavnika sadašnje vlasti u Egiptu, baš kao što je to učinio i potpredsjednik ElBaradei", poručio je Lila i dodao da su predstavnici u vlasti samo marionete te da vojska upravlja državom.

Demonstranti u Sarajevu traže da organizacije za ljudska prava ustanu i zaštite egipatski narod i apeluju na mirno rješavanje situacije u toj zemlji. Ističu da je svrgnuta legitimno izabrana vlast.

Na samom početku skupa egipatski ambasador i konzul su izašli vani, ali su se uskoro povukli u zgradu. Kako saznajemo, koordinator skupa ih je upitao slažu li se s tim da se u Egiptu dogodio vojni udar, a kako oni nisu ništa odgovorili, uslijed negodovanja mase vratili su se u sjedište Ambasade.