Narodna skupština RS
0

Efikasniji rad ili sve praznija sala?

FENA
Nacrt novog poslovnika Skupštine RS-a izazvao je danas suprotstavljene stavove poslanika entitetskog parlamenta.

Hoće li parlament biti efikasniji ili će skupštinska sala biti sve praznija tokom rasprava, dilema je koju je postavilo više parlamentaraca u vezi s prijedlogom da se uvede „dan za glasanje“.

Vojislav Gligić iz DP-a smatra da je potrebno definirati kvorum u svakom trenutku zasjedanja, jer je, kaže, besmisleno voditi raspravu pred praznom skupštinskom salom. Opozicija je dala primjedbe i na činjenicu da Vlada u većem broju šalje po hitnom postupku zakone koji moraju proći redovnu proceduru.

Poslanik SDP-a BiH Slobodan Popović naglasio je da je još uvijek otvoreno pitanje televizijskog prijenosa zasjedanja. Nacrtom poslovnika RS-a trebalo bi da se uvede i novčana kazna za poslanike koji krše poslovnik.

Predsjednik Zakonodavnog odbora Željko Mirjanić precizirao je da je ovim dokumnetom predviđeno da se poslanik kojem je oduzeta riječ može kazniti novčanom kaznom u visini od 10 posto osnovne poslaničke plaće.

Sa 15 posto od plaće kaznit će se poslanik kojem bude izrečena mjera isključena sa dijela sjednice. Rasprava o ovoj tački bit će nastavljena, a prethodno je prihvaćen Nacrt zakona o dopunama Zakona o praznicima RS-a, koji je predložio poslanik SDS-a Nenad Stevandić.

Tim zakonom, ako bude usvojen u konačnoj verziji, neradni dan u RS-u bila bi i Nova godina po julijanskom kalendaru, 14. januar. Poslanici SDA ukazali su da bi u tom slučaju i drugim narodima, a ne samo pravoslavnom, trebalo omogućiti da imaju pravo na neradni vjerski praznik.