BiH
0

EBRD podržava lizing aktivnosti u BiH

FENA
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povećava mogućnosti finansiranja malih i srednjih preduzeća (SME) u Bosni i Hercegovini zajmom od 10 miliona eura za UniCredit Leasing d.o.o Sarajevo u okviru programa finansiranja zapadnog Balkana i Hrvatske, saopćeno je danas.

U potpunosti u vlasništvu UniCredit Korporacije iz Milana, kao dio UniCredit Grupacije, UniCredit Leasing d.o.o opslužuje prvenstveno mala i srednja preduzeća te korporativne klijente širom Bosne i Hercegovine.

Kao rezultat izazovnog ekonomskog ambijenta, lizing kompanije koje djeluju na području Bosne i Hercegovine imaju značajno smanjene aktivnosti.

Ukupni volumen tržišta lizinga doživio je pad od 40 procenata u 2009. i dodatnih 13 procenata u prvom kvartalu 2010.

Zajam EBRD podržava strategiju firme UniCredit Leasing d.o.o da poveća portfelj ponude u cilju ispunjavanja velike potražnje za dugoročnim ugovorima o lizingu od lokalnih poduzetnika osobno za kupovinu vozila, kamiona i opreme.

“Ovaj projekt će omogućiti firmi UniCredit Leasing d.o.o Sarajevo kontinuirano pružanje usluga lokalnom poduzetništvu u Bosni i Hercegovini, nudeći dugoročnije lizing ugovore.

"Zadovoljstvo nam je što možemo da se pridružimo trudu vodećeg društva za lizing u cilju ispunjavanja potreba privatnih kompanija u vrijeme kad je pristup finansiranju i dalje ograničen”, rekao je Giulio Moreno, Šef ureda EBRD u Bosni i Hercegovini.

„Ovim novim zajmom omogućena nam je dalja podrška za mala i srednja preduzeća koja su najviše pogođena posljedicama globalne finansijske krize. Prioritet nam je da ostanemo pouzdan partner našim klijentima bez obzira na teške finansijske uvjete.

UniCredit lizing može ponuditi razne vrste proizvoda i usluga koje također mogu biti prilagođene specifičnim potrebama i okolnostima naših klijenata“, ističe Denis Silajdžić, generalni direktor UniCredit Leasing d.o.o.

Tokom 2009. EBRD je obezbijedio sličan zajam od 15 miliona eura firmi UniCredit Leasing d.o.o Sarajevo radiu podrške aktivnostima kompanije.

Sveukupno, od početka djelovanja u Bosni i Hercegovini, EBRD je obezbijedio preko 1.2 milijarde eura u raznim privrednim sektorima zemlje.

Program finansiranja zapadnog Balkana i Hrvatske je 250 miliona eura vrijedan projekt za raznovrsne klijente i više proizvoda u cilju poboljšanja finansijskog posredovanja i jačanja konkurentnosti finansijskog sektora u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, i Hrvatskoj, saopćeno je.