Bez javnog poziva
0

Džombić očekuje da će ruska firma naći naftu u RS-u

FENA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
U Vladi RS-a ne vide ništa sporno u tome što su bez javnog poziva “Jadran-naftagasu“, zajedničkoj firmi ruskog "Njeftegasinkora“ i Naftne industrije Srbije, dali koncesije po kojima ta firma u narednih 28 godina ima pravo da traži eventualna nalazišta nafte u entitetu RS.

Rješenjem Vlade RS-a, koje je stupilo na snagu prošle sedmice, kompanijia "Jadran-naftagas“ je jedini koncesionar na naftu i gas u RS-u, čije se potencijalne zalihe procjenjuju na 100 miliona tona.

Premijer RS-a Aleksandar Džombić tvrdi da se prvi rezultati istraživanja nalazišta nafte u RS-u, koje će vršiti kompanija "Jadran-naftagas", mogu očekivati do kraja godine.

Prethodno bi trebalo da se potpiše sporazum s tom firmom, a Džombić je danas, u izjavi novinarima u Banjoj Luci, ustvrdio da će do toga doći "veoma brzo”.

Rješenjem o dodjeli koncesije “Jadran-naftagas” je dužan da plati jednokratnu naknadu za istraživanje, od 1,5 miliona maraka i to u dvije rate, najkasnije do 30. juna 2013.godine.

Kada počnu s eksploatacijom nafte RS-u će plaćati koncesionu naknadu od četiri posto brutoprihoda koji ostvare prodajom nafte i gasa.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS-a i koncesionar imaju rok od 90 dana da sklope ugovor o koncesiji, koji će detaljnije regulirati međusobne obaveze.

"Jadran-naftagas“ je u vlasništvu "Njeftegasinkora“ i "Zarubrežnjefta“, koji su vlasnici naftnih industrija Srbije i RS-a .

Ugovorom o kupovini Rafinerije nafte Brod tadašnja Vlada RS-a dala im je svu postojeću dokumentaciju o ranijim istraživanjima nafte na ovom području.