BiH
0

Džakula suspendovao četiri carinika

Klix.ba
Miro Džakula
Miro Džakula
Direktor Uprava za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula suspendovao je sa dužnosti četiri carinska službenika zbog određivanja mjere pritvora i potvrđivanja optužnice pred Sudom BiH.

Nakon što je Sud BiH po okončanju akcije Panama odredio jednomjesečni pritvor za tri carinska službenika koja su privedean u akciji, Džakula je donio rješenje o suspenziji sa dužnosti za A. A., Z. G. i S. J.. Ovi carinski službenici sumnjiče se da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivično djelo nesavjestan rad u službi, tako što su, u svojstvu ovlaštenih službenika UIO, u nekoliko navrata svjesno propustili da izvrše svoju službenu dužnost - detaljan fizički pregled prijavljene robe za carinjenje, time postupajući suprotno Odluci o provedbenim propisima Zakona o carinskoj politici BiH i Instrukciji o postupku određivanja kriterija selektiviteta i dostavljanja informacija za potrebe analize rizika UIO BiH, stoji u saopćenju UIO.

U skladu sa Pravilnikom o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih u UIO Džakula donio je i rješenje o suspeniziji sa dužnosti za carinskog službenika M. Ć., protiv kojeg je Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Predrag Ilić i drugi, zbog sumnje da je učestvovao u krivičnom djelu organizovanja grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje i rasturanje neocarinjene akcizne robe.

"U nastojanju da se rad svih zaposlenih u UIO podigne na jedan viši nivo, u potpunosti stavi u zakonske okvire, te uskladi sa Kodeksom ponašanja zaposlenih u UIO, Džakula je od dolaska na čelo Uprave pokrenuo je više od 200 disciplinskih postupaka, a disciplinska komisija UIO do danas je za 12 službenika Uprave već izrekla mjeru prestanka radnog odnosa u UIO zbog utvrđene teže povrede službene dužnosti. Donošenje rješenja o suspenziji sa dužnosti za četiri službenika UIO još je jedna jasna poruka svim zaposlenim u Upravi da će se sa disciplinskom prijavom susresti svaki službenik koji postupa suprotno zakonskim propisima. Zato pozivamo sve poreske obveznike i građana BiH da prijave svaki oblik nezakonitog ponašanja carinskih službenika ili poreskih inspektora UIO. Prijave su mogu podnijeti u pisanoj formi ili na otvorenu liniju čiji je broj 080 02 06 07, a svi pozivi su besplatni i anonimni", saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.