BiH
3

Džaferović: Predstavnički dom PSBiH 15. januara neće raspravljati o mandataru

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da se na sjednici tog doma, najavljenoj za 15. januar, vjerovatno neće raspravljati o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH.

"Nažalost, to se neće dogoditi 15. januara zato što tek koncem iduće sedmice očekujemo uspostavu federalnog Doma naroda, osnovnih federalnih izvršnih institucija, a nakon toga i imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH", izjavio je Džaferović novinarima u Sarajevu.

Navodi također da bi Predsjedništvo BiH moglo krajem iduće sedmice imenovati predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kojeg potom treba potvrditi državni parlament.

Nije mogao reći da li će to biti na sjednici Predstavničkog doma državnog parlamenta koja je planirana 29. januara, ili će biti zakazana posebna sjednica.

"To ćemo vidjeti s Kolegijem. Ja sam za to da to bude i posebna sjednica i da bude što je moguće prije, čim nam Predsjedništvo BiH dostavi, da parlament BiH, odnosno Predstavnički dom ne bude institucija u kojoj će se čekati", kazao je Izetbegović.

Govoreći o procesu formiranja federalnog nivoa vlasti, Džaferović dodaje da se još nisu vodili ozbiljni razgovori o raspodjeli resora unutar Federalne vlade.

"Očekujemo da se tokom naredne sedmice intenziviraju i te stvari, jer kada uđemo u Federalni parlament, kada konstituiramo federalni Dom naroda, tada će morati biti, do tog momenta, definirana imena predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH", naglašava Džaferović.

Potcrtao je da će se nakon toga morati ubrzano raditi na definiranju imena za mandatara i ministara u Federalnoj vladi, a dodao je i da SDA nije razmatra konkretna imena.

"Pokrenuli smo jednu široku konsultaciju unutar stranke, dolaze prijedlozi s terena, iz općinskih, kantonalnih i regionalnih odbora stranke i iduća sedmica bi trebala da bude ključna sedmica i kod definiranja tog pitanja, dakle imena kandidata za premijera Federalne vlade i ministara uime SDA u Federalnoj vladi kao i u Vijeću ministara BiH", ustvrdio je Džaferović, ne želeći da spekulirati imenima mogućih kandidata.

Upitan kako pomiriti činjenicu da HDZ BiH u Federalnoj vladi traži šest ministarstava, a DF makar kao i HDZ, Džaferović je kazao da su to početne pozicije.

"Pregovori su takvi, krene se sa nekim maksimalnim polaznim pozicijama, na kraju dođemo do onoga što je realno. Trebamo napraviti nešto u BiH što je realno i što je srazmjerno izbornom rezultatu u BiH i ostalim elementima koji se moraju uvažavati kod formiranja federalne vlasti", poručio je Džaferović.