BiH
2

Dvojica Hrvata oštetili budžet BiH za više od 70.000 KM

SRNA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Tonija Ivankovića zvanog Nono (39) i Josipa Kraljevića (25), obojica iz Širokog Brijega i državljani Hrvatske, kojima se stavlja na teret da su poreskom utajom oštetili budžet BiH za 71.419 KM.

Kraljevića optužnica tereti da kao direktor u preduzeću "Vili komerc" Široki Brijeg, od 1. septembra 2008. do 31. marta 2009. godine, suprotno zakonskim odredbama o PDV-u, nije vršio evidenciju prodaje, nije prikazivao stvarnu realizaciju prometa, niti je u računovodstvu preduzeća u potpunosti prijavljivao i vršio obračun stvarne realizacije.

Ivanković je optužen da je potpisivao i podnosio PDV prijave u kojima nisu plaćeni pripadajući iznosi indirektnih poreza, pa je u tom periodu na ovaj način manje prikazao i manje platio obaveza po osnovu PDV-a u iznosu od 27.556 KM, za koliko je oštećen budžet BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ivankovića optužnica tereti da je kao direktor u preduzeću "Vili komerc" od 1. aprila 2009. do 30. septembra 2010. godine manje prikazao i manje platio obaveza po osnovu PDV-a u iznosu od 43.863 KM, oštetivši na taj način budžet BiH za tu sumu.

Na ovaj način, optuženi Ivanković i Kraljević su oštetili budžet BiH za ukupan iznos od 71.419 KM.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.