BiH
0

Dvije uspješne decenije Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš"

FENA
Povodom 10. maja, Dana Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" danas je upriličena pres- konferencija.

Tema obraćanja medijima bila je razvoj ove zdravstvene ustanove od 1992. godine do danas.

O tome kako se OBS razvijala govorili su šefovi odjela koji su se ukratko osvrnuli na ratni period i onda ga uporedili s onim što njihovi odjeli nude danas.

Kako je rekao Bakir Nakaš, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" te 1992. godine bolnica je imala tek tridesetak zaposlenih. Konstantni napadi na zgrade, oprema koje je dotrajala uticali su na rad. Ipak i u ovom periodu bolnica je uspijevala da održi nivo zdravstvenih usluga.

Dvadeset godina kasnije Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" je ugledna zdravstvena ustanova ponosna na svoje kadrove koja konstatno radi na pobojšanju usluga pacijentima.

Tako je ova bolnica jedina u regionu koja se bavi barijatrijskom hirurgijom, odnosno liječenjem debljine hirurškim tretmanom.

Kad je riječ o opremi radiologija bi između ostalih sredstava trebala dobiti i aparat za magnetnu rezonancu, mamograf... Također očekuje se i nabavka nove opreme za operacione sale te za dijagnostiku i terapiju.

Jedan od najboljih odjela je Odjel za fizikalnu rehabilitaciju,a sudeći po prezentacijama šefova odjela svi odjeli ove bolnice su u posljednjih 20 godina značajno napredovali kad je riječ o pružanju usluga.

U junu 2000.godine, OBS je stekla uvjete da nosi naziv “Baby Friendly Hospital - Bolnica prijatelj beba”. Time se Bolnica uključila u globalnu kampanju koju su pokrenuli The World Health Organization (WHO) i The United Nations Childrens Fund (UNICEF) . Program ove kampanje je zasnovan na tzv. «Deset koraka uspješnog dojenja» koji podržavaju prava svake majke da izabere dojenje kao najprirodniji i najzdraviji način hranjenja svoje novorođene bebe. Na taj način se OBS pridružio porodici od 16.000 takvih bolnica u svijetu.

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" nastavit će u medicinskom dijelu s osvajanjem novih dijagnostičkih i terapeutskih procedura i razvojem postojećih, kao i razvoj preventivnih i promotivnih programa.

Kako je rekao direktor bolnice Bakir Nakaš ponosan je na ono što je ova bolnica postigla u datom vremenu,od bolnice s 30-tak zaposlenih do bolnice s više od 500 zaposlenih.Od ustanove sa jednim doktorim nauka do ustanove sa sedam doktora nauka ...

Nakaš je istakao da je želja da ova ustanova postane kantonalna bolnica Sarajevo a u nekoj budućnosti i dio Univerziteta Sarajevo,što bi se pozitivno odrazilo i na rad samog fakulteta medicine te olakšalo i Kliničkom centru Univerziteta.