Primjer segregacije
270

Dvije škole pod jednim krovom: U Stocu nakon Hrvata fasadu konačno dobili i Bošnjaci

G. Š.
Foto: Grad Stolac
Foto: Grad Stolac
Osnovna škola u Stocu koja i danas funkcioniše po sistemu "dvije škole pod jednim krovom", nakon što je prije godinu dana izazvala pažnju javnosti postavljanjem fasada na dio zgrade u kojoj se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, dobila je fasadu i na djelu zgrade u kojoj se nastava izvodi na bosanskom jeziku.
Završetkom ovog projekta su učenici Osnovne škole Stolac i Prve osnovne škole Stolac dobili novu fasadu na školi, vizualno ljepšu i topliju školu, a grad na Bregavi ljepšu urbanističku sliku, koja je bez sumnje ugodnija oku svakog građanina kao i posjetioca ovog turističkog mjesta.

Pojašnjavajući, kako je tekao proces obnove građevinskog objekta u kojem egzistiraju dvije škole pod jednim krovom, iz gradske administracije Stoca podsjećaju da je zgrada Osnovne škole Stolac pretrpjela veliku štetu prilikom niza potresa koji su u aprilu 2022. godine pogodili grad Stolac.

"Kako je škola relativno stara nastala je određena šteta kako u unutarnjem tako i u vanjskom dijelu objekta. Najveća šteta je nastala na zidovima i krovu škole. Bilo je nužno pristupiti žurnoj obnovi zgrade kako bi se nastavni proces nastavio odvijati neometano. Kako sanacija i obnova takve zgrade zahtijevaju znatna sredstva koja Grad nije u mogućnosti osigurati sam, pomoć je i ovaj put stigla od Vlade Republike Hrvatske", navode iz Grada Stolac.

Podsjećaju da je prvo je Vlada Republike Hrvatske temeljem Odluke o finansijskoj podršci za provedbu Programa pomoći Vlade Hrvatske za povratak Hrvata u BiH preko Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje izdvojila iznos od 100.000 kuna za sufinansiranje sanacije fasade na Osnovnoj školi u Stocu.

"Grad Stolac proveo je postupak odabira najpovoljnijeg izvođača radova, pa je sanacija jednog dijela odrađena početkom 2023. godine. Dio je financiran i iz vlastitih sredstava Grada Stoca, jer doznačeni iznos nije bio dovoljan za sanaciju cijele fasade", navode iz Grada Stoca.

Uskoro je, kako ističu, završen i drugi dio fasade na dijelu Prve osnovne škole u Stocu, zbog kojeg se ranije digla velika medijska prašina, a koja je po ko zna koji put pokazala besmisao segregacije u našoj zemlji.

"Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 30. marta 2023. godine Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova dodijelilo je sredstva za Obnovu fasade Osnovne škole Stolac i opremanje informatičkog kabineta škole u iznosu od 50.000 eura. Tako su od ove školske godine realizacijom ova dva projekta učenici Osnovne škole Stolac i Prve osnovne škole Stolac dobili novu fasadu na školi, vizualno ljepšu i topliju školu", pojasnili su iz Grada Stoca.

Od preostalog iznosa, kako ističu, za potrebe triju škola s područja Stoca nabavljena je informatička oprema za Osnovnu školu Stolac i Prvu osnovnu školu Stolac ukupne vrijednosti 40.821 KM, dok su za potrebe Osnovne škole na Crnićima kupljene nove školske ploče u vrijednosti 16.378 KM.

Ističu da Republika Hrvatska i njena vlada nastoje ovakvim i sličnim projektima promicati veze i jačati saradnju s Hrvatima van Hrvatske, u svrhu očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, kao i očuvanje hrvatskog jezika i kulturnog stvaralaštva.